Muszaka
sponsored links
Gyors ebédben gondolkodtam és erõsen a hûtõmre kellett hagyatkoznom. Ezen a hétvégén nem volt nagy vásárlás. Ettõl ugyan nem ijedek meg, mert ha szétnézek a háztartásban, azért annyi alapanyagot találok itthon, hogy sokféle étel fõzésébe belekezdhetek. Most is volt itthon marhahús, két közepes padlizsán, paradicsom. Így jött az ötlet. Ennyi húsból ezt találtam ki.
Hozzávalók:
A húst frissen daráltam. A hagymát felkockáztam. Egy kanál olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát és a darást húst. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a fahéjat, paprikát, kakaót és folyamatos kevergetés mellett addig pirítottam a húst, míg megváltozott a színe.
A padlizsánokat megmostam, megszárítottam, felszeleteltem 0,5 cm vastag karikákra. Megsóztam, borsoztam és 1-1 kanál olívaolajon mindkét oldalukat megpirítottam teflon serpenyõben. Azért választottam azt, mert abban akár olaj nélkül is megsüthetem a szeleteket. Viszont, ha olajban sülnek, akkor magukba szívják az egészet, mint egy szivacs, aztán a fõzés, vagy állás során ki is engedik azt. Ezért én mindig így sütök padlizsánt. Vagy úgy, hogy ecsettel kissé megkenem olajjal a szeleteket és úgy fûszerezem.
A rizst megfõztem sós vízben. A paradicsomokat felkarikáztam. Egy nagy tûzálló tálban leraktam egy réteg sült padlizsánt, arra vékony réteg rizst halmoztam, majd egy vaskosabb réteg marhahús követte, amit beborítottam paradicsomkarikákkal, és ezt újra megismételtem. A tejfölt és a joghurtot a tojásokkal és egy kis sóval elkevertem és ráöntöttem a kupac tetejére. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 20 percig sütöttem, majd 2-3 percre a grillt is felkapcsoltam, hogy megpiruljon a teteje.
Hozzávalók:
- 65 dkg marhanyak csont nélkül
- 2 közepes padlizsán
- 4 közepes paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- só
- bors ízlés szerint (nálam jó sok)
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 2 tk cukrozatlan kakaó
- 1 tk fahéj
- 10 dkg jázmin rizs
- 1 dl tejföl
- 1 dl joghurt
- 2 tojás
- 3-4 ek olívaolaj
A húst frissen daráltam. A hagymát felkockáztam. Egy kanál olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát és a darást húst. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a fahéjat, paprikát, kakaót és folyamatos kevergetés mellett addig pirítottam a húst, míg megváltozott a színe.
A padlizsánokat megmostam, megszárítottam, felszeleteltem 0,5 cm vastag karikákra. Megsóztam, borsoztam és 1-1 kanál olívaolajon mindkét oldalukat megpirítottam teflon serpenyõben. Azért választottam azt, mert abban akár olaj nélkül is megsüthetem a szeleteket. Viszont, ha olajban sülnek, akkor magukba szívják az egészet, mint egy szivacs, aztán a fõzés, vagy állás során ki is engedik azt. Ezért én mindig így sütök padlizsánt. Vagy úgy, hogy ecsettel kissé megkenem olajjal a szeleteket és úgy fûszerezem.
A rizst megfõztem sós vízben. A paradicsomokat felkarikáztam. Egy nagy tûzálló tálban leraktam egy réteg sült padlizsánt, arra vékony réteg rizst halmoztam, majd egy vaskosabb réteg marhahús követte, amit beborítottam paradicsomkarikákkal, és ezt újra megismételtem. A tejfölt és a joghurtot a tojásokkal és egy kis sóval elkevertem és ráöntöttem a kupac tetejére. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 20 percig sütöttem, majd 2-3 percre a grillt is felkapcsoltam, hogy megpiruljon a teteje.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.