Mustáros-tejszínes pulykanyak, avagy pulykanyak vadasan
sponsored links
A család férfi tagjainak örömére vettem néhány pulykanyakat pörköltnek. Õk azt nagyon szeretik, fõleg a pulykanyak vastag részérbõl, amibe jól bele lehet ereszteni a fogakat :) - legalább a villáét. Sajna "csak" vastag nyakat nem kaptam, a baromfiboltban kioktattak, hogy minden vastag részhez jár egy vékony is. Hát vettem vékonyat is. A vékony pulyanyakakból végül saját magamnak vadast fõztem. Egyszer régebben amikor Keresztfiam vadast kóstolt nálunk, mustáros húsnak nevezte el az ételt, ennek apropóján ma én is ezt a nevet adtam neki. Tejföl helyett viszont tejszínnel dúsítottam a szokásos zöldséges-babérleveles mártást, amit most nem is turmixoltam össze, csak villával törtem össze, így rusztikusabb maradt, és mondhatom nagyon finom lett.
Hozzávalók:
1 kisebb fej felaprózott hagyma, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér felkarikázva, 6 kisebb vékony pulykanyakdarab, pici olaj, 3 babérlevél, 1 teáskanálnyi mustár, ételízesítõ, só, bors ízlés szerint, kb. 2,5 dl forró víz, kb. 1-1,5 dl 30 %-os tejszín, további 1-2 teáskanál mustár + kevés víz.
A hártyáktól megtisztított pulykanyak darabokat kevés olajon körbesütöttem kicsit a felaprított hagyma és zöldségek társaságában, közben mellédobtam a babérlevelet és egy teáskanálnyi mustárt, majd felöntöttem egy pohár vízzel. Ízesítettem sóval, ételízesítõvel, borssal, majd fedõ alatt, takarékon puhára fõztem. Amikor a hús megpuhult, villával összetörtem a fõtt zöldségeket, tettem még hozzá mustárt, tejszínt, és annyi vizet, hogy kellemesen sûrû, finom szaftot kapjak. Nem kellett hozzá se liszt, se tejföl, se citromlé, azok nélkül is nagyon finom, bár kissé rusztikus vadas pulykanyakat sikerült fõznöm.
Gyermelyi 4 tojásos "olaszcsavart" tésztát fõztem a pörkölt és a vadas mellé is, bár egy kis zsemlegombóc talán még finomabb lett volna hozzá.
A fiúk szokásos módon készült pulykanyak pörköltje a nyakak vastagabb végébõl |