Mustáros lencsekrém
sponsored links
Még nem találkoztam olyan emberrel, akinek ne ízlett volna ez a szendvicskrém, függetlenül az általa gyakorolt táplálkozási irányzattól. Higgyétek el, egy próbát megér, aztán meg rendszeressé válik. . Ha épp nincs otthon vöröslencse, vagy eleve nem jutsz hozzá, vagy eleve idegenkedsz tõle, akkor csináld abból, amibõl fõzeléket szoktál fõzni. (Azt, hogy a Magyarországon általánosságban használt lencsét étkezési lencsének nevezik, nem tudom, és nem is akarom megérteni. Szerintem az összes lencse étkezési, ami ehetõ, függetlenül a formájától és a színétõl. Ez a helyzet azt az elgondolásomat erõsíti, hogy a magyar konyha viszonylag egysíkú - bár kevés alapanyagból változatosan fõzni persze igen nagy tudomány -, és sajnos azt is gondolom, hogy az étkezés terén ugyanolyan kevéssé elfogadó ez a nép, mint az élet minden más területén, fõleg úgy, hogy nem is ismeri igazán azt, amit elítél, de ez már egy más téma...
Nnnaszóval, ez az egyik legfinomabb szendvicskrém, amit enni szoktunk, és tényleg jószívvel ajánlom. Amellett, hogy nagyon jó ízû, ha a háztartásunkban szempont az ár-értékarány figyelembe vétele, akkor bizony bátram kimondhatjuk, hogy kevés pénzbõl, nagy mennyiségû, nagyon finom ennivalót tudunk csinálni (utálom a készíteni szót ebben a kontextusban...). Hozzáteszem azt is, hogy a lencsekrém (mint hüvelyes), kenyérre (mint gabona) kenve teljes értékû fehérjévé komplettálódik, tehát nem baj, hogy nincs benne állati eredetû fehérje. Egyébként meg, nem kell ahhoz vegánnak lenni, hogy akarjuk és szeressük ezt az ételt. Elégséges indok az, hogy változatosan akarjunk enni. Tényleg. Ésakkormostmár, nem szaporítom tovább a szót.
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 evõkanálnyi (olíva)olaj
- só
- 2 db babérlevél
- 1 kávéskanálnyi (füstölt)paprika por
- 1 bögre (vörös)lencse
- 3 cikk zúzott fokhagyma
- 1 mokkáskanálnyi köménymag
- pár szem feketebors
- 1 db felkockázott paradicsom
- 2 kávéskanálnyi (vagy akár több is) mustár (én most fele magosat és fele nem magosat tettem bele)
- egy kis csokor felaprított petrezselyemlevél
- a végén még egy kis fokhagyma, még egy pici bors, meg paprika és olívaolaj
A felkockázott vöröshagymát pároltam olívaolajon sóval, babérlevéllel, megszórtam füstöltpaprika porral, ráöntöttem a lencsét, beletettem 2 cikk zúzott fokhagymát, felöntöttem 2 bögre vízzel, fûszerlabdában tettem hozzá köményt és feketebors szemeket. Belekockáztam egy paradicsomot is (jó helyette konzerv paradicsom is), és addig fõztem (kb. 20 perc), amíg a lencseszemek szétestek.
Néha megkavargattam közben, ami azért is fontos, mert ha elfõ a víz, mielõtt puha lesz a lencse, akkor kicsit önteni kell hozzá.
Mikor kész lett és kihûlt, beletettem még egy cikk összezúzott fokhagymát, õröltem rá borsot, löttyintettem rá egy kevés nyers olívaolajat, beletettem a mustárt, és még egy kis paprikaport, meg a frissen aprított petrezselymet.