Mustáros kalács recept
sponsored links
Nem erõsségem a szezonalitás. Karácsonyi receptjeimmel márciusra készültem el, ezért inkább fel sem tettem õket. Nõnapra bár lett volna egy kenyérkoszorúm, de ráébredtem, hogy nem temetésre készülök, hanem nõi olvasóim üdvözlésére, ezért inkább azt is eldugdostam.
De most résen vagyok, nem fogom lekésni a közelgõ Húsvétot. Legszebb ünnepünkre kirukkolok egy egyszerûségében is elbûvölõ, vendégváró kalács-recepttel, ami sonka mellé igen kívánatos.
Ma délben sült ki, fotózás is megvolt, igaz még nem tökéletes, de ízében a helyén van, és számomra ez a legfontosabb.
Könnyû, lágy, sós-savanykás foszlós tésztája, kissé szokatlan, sárgás színe vendégmarasztaló. Jó kiegészítõje lehet a nehéz sonkaételeknek. A tetején megragadó, megpörkölõdött mustármagok különleges ízvilággal bírnak, a hajlatokban megbújó mustár pedig kellemes meglepetést okoz minden arra járónak.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 6 db 13 dkg-os fonathoz
- 15 g élesztõ
- 50 dkg BL50 finomliszt
- 3 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 8 g só
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 2 evõkanál tört magos dijoni mustár
- 1 teáskanál méz
- +2 evõkanál tej
- +1 tojássárgája
Praktikák
A tejet forraljuk fel, majd hûtsük vissza üzemi hõmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.
Jó vaj, ill. boldog tyúk tojása, izzó sárgával – fél siker, gazdagabb, élénkebb színû bélzetet eredményez.
Nem ragaszkodom a dijoni mustárhoz, de mindenképp darabosra õrölt mustármagos terméket válassz!
A kristálycukrot helyettesíthetjük mézzel is, izgalmasabb lesz vele a tészta.
A vajat forraljuk ki felhasználás elõtt.
Ha erõteljesebb színû kérget szeretnénk, használjunk légkeverést, vagy süssük magasabb hõmérsékleten a kalácsot.
Elkészítés
- A kiforralt, lefölözött, kézmelegre visszahûtött tejben oldjuk fel a cukrot, és futtassuk fel benne az élesztõt.
- Az átszitált lisztbe keverjük el az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót és az élesztõs tejet.
- Pihentessük a masszát 10 percig konyharuha alatt (autolízis).
- Dagasszunk selymes, lágy, edény falától elváló tésztát 5-10 perc alatt.
- Szobahõmérsékleten, konyharuhával takarva kelesszük duplájára.
- Osszuk hat felé a tésztát, majd minden egyes darabot további 3-3 felé.
- Nyújtsuk 20 cm-es hurkákra, és hármasfonással dolgozzuk össze õket, majd helyezzük sütöpapírral bélelt sütõlapra mindahányat.
- Készítsük el a mustáros kencét: keverjük ki villával a mustárt, a mézet, a sárgáját és a kortynyi tejet.
- Kenjük át tojuval (latinul: kenõtollal) a fonatokat.
- Fedetlen fõvel, meleg helyen kelesszük 45-60 percen át. Ha hûvös a szoba, fújassuk hajszárítóval, vagy ha ezt a módszert bármi okból elvetni kényszerülünk, tegyük sugárzó hõre (radiátor elé, nyáron napra, stb.). Nálam a cserépkányha mellett növekszik a legkellemesebben.
- Kenjük át még egyszer a kencével. Jusson rá bõven!
- Vessük be a 200 ?-ra elõmelegített sütõbe, és süssük 10 percig.
- Máris kész. Rácson hagyjuk kihûlni.
Foszlósságát melegen mutatja leginkább. Fõtt húsokkal királyi párost alkot, de magában is percek alatt szétkapkodják.