Mustár házilag, tokaji borecettel
sponsored links
Egyáltalán nem nehéz vagy bonyolult ilyet csinálni. Fõleg úgy, hogy én már hónapokkal ezelõtt vettem egy csomag mustárport, pontosabban õrölt mustármagot, amikor egy orosz boltban megláttam. (Ha ilyen nincs, akkor lehet darálni mustármagot, például kávédarálóval, borsõrlõvel, vagy akár mozsárban is, az sem nagy baj, ha picit darabos marad.)
Azóta már használtam belõle, joghurtos-fûszeres salátaöntetbe kevertem, aztán hússzelet fûszerezéséhez is " persze csak keveset " kevertem a többi fûszer közé. De a mustár készítésére valahogy még nem került sor. Ehhez nagyszerû ösztönzõ, hogy itt van a tokaji borecet mintákból még éppen a tárkonyos, ami nagyon jól illik a mustárhoz.
El is készítettem, ez nem nagyon nagy mennyiség, de éppen jó egy adagnak.
Egy deci forró vízhez 3 teáskanál cukrot és 1,5 teáskanál sót tettem, felforraltam. Rövid idõre félretettem, míg ~60 fokosra hûlt, akkor jól elkevertem 5 dkg mustárporral, majd hozzákevertem 3 teáskanálnyi olívaolajat, fél deci ? a pici üvegnyi ? tokaji tárkonyos fûszeres borecetet, végül fûszereztem még fehérborssal és õrölt gyömbérrel.
Lehetne még többféle fûszerrel is "turbózni", de én most éppen arra voltam kíváncsi, hogy mennyire érvényesül a tokaji borecet jellegzetes aromája. Igen, érezhetõ, nagyon is kellemes.