MOZZARELLÁS RUDAK - KEFÍRES VADKOVÁSZBÓL
sponsored links
MOZZARELLÁS RUDAK -
KEFÍRES VADKOVÁSZBÓL
Nagyon finom, puha tésztája van ennek a vadkovász segítségével készített sós rágcsának. Belül mozzarella olvad szét a sütés alatt és kukorica szemek vannak még a tésztába gyúrva. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, akár vendégváró falatkáknak is..:)
HOZZÁVALÓK
Vadkovászhoz (helyettesíthetõ 2,5 dkg élesztõ+1,5 dl tej+1 kk cukor felfuttatásával)
1 dl kefír
kb.1 ek liszt
1/4 kk cukor
Tésztához:
30 dkg liszt
2 dl kefír
1 kk só
12 dkg zsír
Tölteléknek:
mozzarella
kukorica
szezámmag
lenmag
Lekenéshez:
tojás
Tölteléknek:
mozzarella
kukorica
szezámmag
lenmag
Lekenéshez:
tojás
ELKÉSZÍTÉSE
- A vadkovászhoz valókat min. elõzõ nap/este összekeverjük, majd hagyjuk szobahõmérsékleten. Akkor használható a vadkovász, ha habos, lyukacsos a teteje. Ha nem akarunk vadkovászt használni, akkor helyettesítsük 2,5 dkg élesztõ+1,5 dl tej+1 kk cukor felfuttatásával.
- A tészta hozzávalóit összekeverjük, beletesszük a vadkovászt is és egynemû tésztává dolgozzuk össze. Ha szükségét érezzük, akkor pótoljuk még egy kicsit a lisztet - a vadkovász milyenségétõl függõen. Puha, de jól kezelhetõ tésztát kapunk.
- Pihentessük 1,5-2 órán keresztül. Ha sima élesztõvel dolgozunk, akkor elegendõ 1 órát pihentetni a tésztát. Nyújtsuk ki és szórjuk meg a tetejét a kukoricaszemekkel és az apróra vágott mozzarella darabokkal.
- Ezután hajtsuk fel a tésztát a következõk szerint. Elõször jobbról is és balról is a tészta szélét a közepére hajtjuk, úgy hogy ott érintkezzenek, tehát nem kell, hogy befedjék egymást. Majd ugyanezt megtesszük a tészta alsó és felsõ szélével is.
- Óvatosan kinyújtjuk, nem baj, ha egy kicsit kikandikálnak a beletöltött hozzávalók. Ezt követõen lekenjük tojással, majd megszórjuk magokkal és 170 fokon megsütjük.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.