Mozzarella di buffala pizza
sponsored links
Bevezetõnek csak ezt a kedves gyerekmondókát parafrazáló pár sort szeretném most írni: Kolléganõm meglõtte, párja hazavitte, Peti megfõzte - a ha sok ilyet eszik cseppet sem illethetõ majd iciripiciri jelzõvel - Adrienn pedig mind megette, és igazi happy endingként még csak meg sem fájdult a hasa tõle. Emberi nyelvre lefordítva kolléganõm volt annyira tündér, hogy figyelembe véve határokat nem ismerõ gasztronómiai rajongásomat, olasz útjukról szuvenírként bivalymozzarellát hozott nekem. Hogy honnan juthatott eszébe, az agykontroll, a telepátia vagy annak tudható ez be, hogy elutazása elõtti egy hétben minden nap elmondtam csak az utókor döntheti majd el, a pizza elbírálására azonban a következõ generációnak vajmi kevés szerep juthat mert annak ellenére, hogy 70 dkg lisztbõl készült mindent elpusztítottunk a hétvégén:)
Alap:
1 ek olívaolaj
70 dkg 00-as liszt
2 dl kéz meleg víz
2,5 dkg élesztõ
0.5 ek porcukor
1 ek só
Paradicsomi szósz:
1 kg paradicsom meghámozva
2 gerezd fokhagyma
só, bors
0,5 kk szárított bazsalikom
0,5 kk szárított oregánó
Feltétel 1 pizzára:
20 dkg bivalymozzarella vékonyan felkarikázva
1 marék bazsalikomlevél
1 duci gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
A tésztához a 70 dkg lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztõt újjal elmorzsolgatjuk, majd rászórjuk a porcukrot és újainkkal addig morzsolgatjuk míg folyékony nem lesz. A liszthez hozzáöntjük az élesztõt a vizet, olajat, sót és 10-15 percig dagasztjuk. Majd 50 fokos sütõben 20 percig tiszta konyharuhával lefedve kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomot felkockázzuk és egy mély lábosban közepes tûzön addig rotyogtatjuk míg elfövi a levét és be nem sûrûsödik. Ha már sûrû szósz állagúvá vált , hozzáadjuk a fûszereket és 2 perc alatt összefõzzük. ha a tészta megkelt, újra átgyúrjuk, hogy jó levegõs legyen és a lekapcsolt sütõben, letakarva további 3 óráig kelesztjük. Ebbõl a tésztamennyiségbõl 4 nagy kerek pizza jön ki. A tésztát 4 felé szedjük és kör alakúra kinyújtjuk lisztezett deszkán, majd vastagon megkenjük paradicsomszósszal és 220 fokos sütõben légkeveréses módon 15 perc alatt ropogósra sütjük. A pizzát kivesszük rászórjuk a fokhagyma szeleteket, eloszlatjuk rajta a mozzarellát és még 2 percre visszatesszük. Ha a sajt már megolvadt rajta kivesszük a pizzát megszórjuk a bazsalikomlevelekkel és tálaljuk.