Mozart szelet
sponsored links
Wolfang Amadeus Mozart(1756-1791) osztrák zeneszerzõ, zongorista, karnagy és zenepedagogus volt, aki mesteri fokon komponált minõségi mûveivel írta be magát a zenetörténelembe. Nemcsak a zenét, de a bálokat, a mulatozásokat és a nagy lakomákat is szerette, ahol ?nagykanállal falta? az élet gyönyöreit. A barokk konyha elé tálalt fejedelmi fogásait mindig az utolsó falatig megette, kedvencei voltak a fácán, kappan, borjú és sertéssültek, valamint a rák és a májgombóc. Kedvelte a puncsot, a finom kávét és a jó vörösbort.
Hozzávalók:
a barna lapokhoz: 22,5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 evõkanál kakaó, 1 tojás, 1 evõkanál tejföl, csipetnyi só, ? teáskanál sütõpor, ? teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál citromlé, kevés tej;
a zöld laphoz: 2 tojás, 4 evõkanál cukor, 4 evõkanál darált mandula, 1 evõkanál keményítõ, 1 teaskanal pisztácia aroma, pár csepp zöld ételszínezõ;
a krémhez: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 5 dkg nugátmassza, 5 dkg marcipánmassza;
a glazúrhoz: 15 dkg 52%-os kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín;
a díszítéshez: 1 dl habtejszín, par csepp pisztácia aroma.
Elkészítése:
A lapokhoz a lisztben elmorzsoljuk a vajat, rászitáljuk a porcukrot, a sütõport, a sót meg a kakaót és összekeverjük. A keverék közepébe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a citromlével felhabosított szódabikarbónát, majd összedolgozzuk lisztes keverékkel. Szükség szerint kevés tejet is adunk hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, fóliával letakarjuk és hûtõbe tesszük, majd sütõpapíron, kb. 25x30 cm téglalappá nyújtjuk és tepsi hátán, közepes hõfokon, 10-12 perc alatt megsütjük.
A zöld laphoz a tojásokat a cukorral vastag krémhabbá verjük, hozzáadunk a pisztácia aromát meg zöld színezéket és beledolgozzuk a keményítõvel elkevert mandulát. A masszát az elõbbi, sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 175 fokon, 12-15 perc alatt megsütjük.
A szobahûmérsékletû vajat kikavarjuk a porcukorral, két részre osztjuk. Egyik részbe a reszelt marcipánt, másik részbe pedig a nugátmasszát dolgozzuk bele. A lapokat megtöltjük a kétféle krémmel a képen látható sorrendben.
A csokoládét vízgõz fölött felolvasztjuk, egy keveset papírtölcsérbe öntünk és 35-40 violinkulcsot rajzolunk sütõpapírra. A megmaradt csokoládét visszatöltjük az edénybe, hozzáöntjük a tejszínt, összekavarjuk, kicsit dermedni hagyjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk.
Másnap szeleteljük, pisztácia aromával ízesített, felvert tejszínnel, illetve a violinkulcsokkal díszítjük.