Mozaik szelet
sponsored links
Nem vagyok az ilyen fél kiló cukorral teli süteményekért, de másnak a kedvéért is szívesen sütök, ráadásul pont én vagyok az, aki még kísérletezni is szeret. Romániából kaptak Apukámék egy tálca rahátos süteményt. Annyira ízlett mindenkinek, hogy az utolsó darabokért már majdnem viaskodtak. Nekem egy-két szelet bõven elég volt, elszoktam már az ilyen édes süteményektõl. De ez az a fajta, ahol a cukorral nem lehet spórolni, maximum utána kell sportolni. Kutakodtam egy kicsit és végül erre a receptre bukkantam. Annyiban különbözik attól, amit mi ettünk, hogy én most nem daráltam a diót, szerintem legközelebb a felét ledarálnám. Illetve én vajasnak találtam, talán egy kicsit kevesebb is elég lenne. De ez megint ízlések és pofonok. Sok szeletre vágható, kitûnõ vendégváró, fõleg, ha édes szájú nagy csapat érkezik.
Mozaik szelet
Hozzávalók (25x35 cm formához):
10 tojás fehérje
10 evõkanál cukor
20 dkg durvára vágott dió
20 dkg rahát
20 dkg mazsola
6 evõkanál liszt
6 g sütõpor
a krémhez:
10 tojássárgája
20 dkg cukor
25 dkg puha vaj
továbbá:
2 db nápolyi lap
Elkészítés:
A tojásfehérjét felverjük a cukorral. A lisztben elvegyítjük a sütõport, majd a felvert habhoz szitáljuk. A rahátot apró kockára daraboljuk, hozzáadjuk a diót, a mazsolát, majd két részletben ezt is beleforgatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire simítjuk. (A tepsi mérete kb. egyezzen meg a nápolyi méretével.) Elõmelegített 170 fokos sütõbe helyezzük és 30 perc alatt készre sütjük. Rögtön kivesszük, megfordítjuk és még melegen lehúzzuk a sütõpapírt. Rácsra helyezve hûlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral gõz felett csípõsre keverjük. Félretesszük, kicsit hûlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd két-három részletben hozzáadjuk a cukros tojássárgát és simára keverjük, két részre osztjuk. Az egyik nápolyi lapot megkenjük az egyik adag krémmel, ráhelyezzük a piskótát, majd a másik adag krémet is elkenjük rajta és befedjük a nápolyival. Nehezéket helyezünk rá, majd hûtõbe helyezzük legalább egy éjszakára. Másnap hidegen szeleteljük.
Mozaik szelet
Hozzávalók (25x35 cm formához):
10 tojás fehérje
10 evõkanál cukor
20 dkg durvára vágott dió
20 dkg rahát
20 dkg mazsola
6 evõkanál liszt
6 g sütõpor
a krémhez:
10 tojássárgája
20 dkg cukor
25 dkg puha vaj
továbbá:
2 db nápolyi lap
Elkészítés:
A tojásfehérjét felverjük a cukorral. A lisztben elvegyítjük a sütõport, majd a felvert habhoz szitáljuk. A rahátot apró kockára daraboljuk, hozzáadjuk a diót, a mazsolát, majd két részletben ezt is beleforgatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire simítjuk. (A tepsi mérete kb. egyezzen meg a nápolyi méretével.) Elõmelegített 170 fokos sütõbe helyezzük és 30 perc alatt készre sütjük. Rögtön kivesszük, megfordítjuk és még melegen lehúzzuk a sütõpapírt. Rácsra helyezve hûlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral gõz felett csípõsre keverjük. Félretesszük, kicsit hûlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd két-három részletben hozzáadjuk a cukros tojássárgát és simára keverjük, két részre osztjuk. Az egyik nápolyi lapot megkenjük az egyik adag krémmel, ráhelyezzük a piskótát, majd a másik adag krémet is elkenjük rajta és befedjük a nápolyival. Nehezéket helyezünk rá, majd hûtõbe helyezzük legalább egy éjszakára. Másnap hidegen szeleteljük.