Mostaccioli nápolyi keksz
sponsored links
Minden évben én készítem az adventi koszorút, ahogy az idén is. Szerencsére Emma mellett, amíg alszik sok mindenre jut idõm. Advent elsõ vasárnapján szintén szokás nálunk a mézeskalács sütés. Most is kisütöttem egy jó nagy adaggal, bár ebbõl Emma az idén nem ehet, de fára dísznek jutott bõven belõle. Az illat mennyei volt a hétvégén. Közben megsütöttem még Emma mikulási csomagjába a banános-mézeskalács fûszeres kekszét, ami természetesen cukor mentes. Illetve kellett még valami fûszeres, valami karácsonyi, amit a reggeli kávé mellé magamhoz vehetek. Erre az olasz, tradicionális sütire esett a választásom.
Mostaccioli nápolyi keksz
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
10 dkg fehér liszt
8 dkg darált mandula
8 dkg méz
7 dkg nyírfacukor
50 ml kávé
50 ml narancs leve
2 dkg holland kakaópor
5 g szódabikarbóna
3 g mézeskalács fûszerkeverék
1 narancs reszelt héja
20 dkg 60% kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a mandulát, a kakaóport, a mézeskalács fûszerkeveréket és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a mézet, a nyírfacukrot és a narancs reszelt héját. A kávét és a narancs levét összeöntjük és a tészta összeállítása közben adagoljuk hozzá. Puha, gyúrt tésztát kell kapjunk. Fóliába becsomagoljuk és 30 percet pihentetjük szobahõmérsékleten. Enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint kiszaggatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõbe kb. 8-9 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hûlni hagyjuk.
Az étcsokoládét gõz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süteményeket.
Mostaccioli nápolyi keksz
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
10 dkg fehér liszt
8 dkg darált mandula
8 dkg méz
7 dkg nyírfacukor
50 ml kávé
50 ml narancs leve
2 dkg holland kakaópor
5 g szódabikarbóna
3 g mézeskalács fûszerkeverék
1 narancs reszelt héja
20 dkg 60% kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a mandulát, a kakaóport, a mézeskalács fûszerkeveréket és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a mézet, a nyírfacukrot és a narancs reszelt héját. A kávét és a narancs levét összeöntjük és a tészta összeállítása közben adagoljuk hozzá. Puha, gyúrt tésztát kell kapjunk. Fóliába becsomagoljuk és 30 percet pihentetjük szobahõmérsékleten. Enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint kiszaggatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõbe kb. 8-9 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hûlni hagyjuk.
Az étcsokoládét gõz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süteményeket.