Most még pihennek a stifolderek
sponsored links
Ha öt ételt kellene megneveznem, amelyek leginkább jellemzik a sváb konyhát, a stifolder mindenképpen köztük lenne. Amióta eszemet tudom - szezonban -, mindig volt stifolder az asztalon, és soha nem ettem olyan finom szalámikat, mint gyerekkoromban a bólyi nagyszüleimnél.
Most is lóg édesanyám bólyi spájzában tizenkilenc szál. Az elkészítéséhez ugyan már minden évben segítség kell, de a recept a régi. A füstölés után egy-két hónap érlelés következik, de Húsvétkor már kóstolhatunk!
A stifolder elnevezés eredetérõl érdekes okfejtést olvastam a két évvel ezelõtti fekedi Stifolderfesztiválon, a fesztiválsátor falára ragasztva - Wild Katalin tollából. Mint írja -A hazai német lakosság õsei a török hódoltságot követõ telepítések során, a 18. században kerültek Magyarországra. Ebben az idõben a középnémet Hessen tartományból különbözõ okok miatt igen sokan vándoroltak ....