Most jól esik?, igazán lelket melengetõ?
sponsored links
Forró leves a hideg napokra
Tavasszal kihagyhatatlan a friss zöldségekbõl készült leves. Ez a leves attól olyan finom, hogy minden zöldség benne igazán zsenge és édeskés, tele vitaminnal. Kevés dolog esik olyan jól, mint pár napja az ilyen hideg napokon, mint egy jó forró leves. Ahogy az idõ hûvösebbre fordul, egyre gyakrabban vágyunk rá. Ilyenkor jó, ha van a tarsolyunkban egy-két olyan kis ötlet, amit gyorsan és könnyen elkészíthetõ, és tökéletesek bármely fõfogás elé, de vacsorára hideg estéken önállóan is fogyaszthatóak.
Tavaszi zöldborsó leves/vajgaluskával
Hozzávalók:
? csirkeaprólék hús
50 dkg zöldborsó
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db karalábé
3 szál újhagyma, zöldjével együtt ? vagy 1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
? mk kakukkfû
1 csokor petrezselyemzöld
kókuszzsír vagy olaj
2 ? ek tápióka liszt
só
frissen õrölt fekete bors
húsleves alaplé vagy víz ? ha vízzel készítjük 3 db marhahúsleves kocka
Vajgaluskához:
1 tojás
3 dkg vaj
5 dkg liszt
csipet só
Elkészítés:
A csirke húst megmossuk, megtisztítjuk.
A zöldségeket megpucoljuk, és kis karikára vágjuk. A karalábét vékony hosszúkás szeletekre vágjuk.
A zöldborsót megpucoljuk. - de lehet mirelit zöldborsóval is készíteni -
Egy wokban, vagy serpenyõben, fél ek zsiradékon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a csirkeaprólék húst, kb. 5 percig pirítjuk.
Ezt követõen a zöldségeket is hozzáadjuk, és kb. 10-15 percig pirítjuk, a legvégén pedig a zöldborsót, - ha mirelit zöldborsóval készítjük, akkor azt a fõzés végén adjuk hozzá, amikor már majdnem kész - és fûszerezzük és félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
Megszórjuk tápióka liszttel és közben fokozatosan felöntjük húsleves alaplével, vagy vízzel, addig csak, hogy épp hogy ellepje, és készre fõzzük.
Akkor jó, amikor már a hús és a zöldségek megpuhultak, mi úgy szeretjük, ha még a zöldségek olyan roppanósak egy kicsit.
Amíg fõ a leves, addig készítsük el a vajgaluskát. A fenti hozzávalókat keverjük el egy jénai tálba simára, és ha már majdnem kész a leves, akkor egy kanál segítségével szaggassuk bele a levesbe a galuskákat, úgy hogy minden egyes galuskánál a forró levesbe mártjuk a kanalat, de akinek könnyebbséget okoz, az nokedli szaggató segítségével is szaggathatja. Pár perc alatt el is készül.
Tálalásnál tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. Aki szereti, az egy kis chili pehellyel is megszórhatja. Igazán felmelegít ez a jó kis finom leves? Próbáljátok ki, érdemes?
*Tipp: amikor húslevest készítek, akkor egy adag alaplét, le szoktam fagyasztani, és leveseknél felhasználom.
Ha elhagyjuk a vajgaluskát, az egészséges étrendbe, a fitness rajongók is, beilleszthetik.
Jó étvágyat!
Klarissza
Tavasszal kihagyhatatlan a friss zöldségekbõl készült leves. Ez a leves attól olyan finom, hogy minden zöldség benne igazán zsenge és édeskés, tele vitaminnal. Kevés dolog esik olyan jól, mint pár napja az ilyen hideg napokon, mint egy jó forró leves. Ahogy az idõ hûvösebbre fordul, egyre gyakrabban vágyunk rá. Ilyenkor jó, ha van a tarsolyunkban egy-két olyan kis ötlet, amit gyorsan és könnyen elkészíthetõ, és tökéletesek bármely fõfogás elé, de vacsorára hideg estéken önállóan is fogyaszthatóak.
Tavaszi zöldborsó leves/vajgaluskával
Hozzávalók:
? csirkeaprólék hús
50 dkg zöldborsó
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db karalábé
3 szál újhagyma, zöldjével együtt ? vagy 1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
? mk kakukkfû
1 csokor petrezselyemzöld
kókuszzsír vagy olaj
2 ? ek tápióka liszt
só
frissen õrölt fekete bors
húsleves alaplé vagy víz ? ha vízzel készítjük 3 db marhahúsleves kocka
Vajgaluskához:
1 tojás
3 dkg vaj
5 dkg liszt
csipet só
Elkészítés:
A csirke húst megmossuk, megtisztítjuk.
A zöldségeket megpucoljuk, és kis karikára vágjuk. A karalábét vékony hosszúkás szeletekre vágjuk.
A zöldborsót megpucoljuk. - de lehet mirelit zöldborsóval is készíteni -
Egy wokban, vagy serpenyõben, fél ek zsiradékon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a csirkeaprólék húst, kb. 5 percig pirítjuk.
Ezt követõen a zöldségeket is hozzáadjuk, és kb. 10-15 percig pirítjuk, a legvégén pedig a zöldborsót, - ha mirelit zöldborsóval készítjük, akkor azt a fõzés végén adjuk hozzá, amikor már majdnem kész - és fûszerezzük és félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
Megszórjuk tápióka liszttel és közben fokozatosan felöntjük húsleves alaplével, vagy vízzel, addig csak, hogy épp hogy ellepje, és készre fõzzük.
Akkor jó, amikor már a hús és a zöldségek megpuhultak, mi úgy szeretjük, ha még a zöldségek olyan roppanósak egy kicsit.
Amíg fõ a leves, addig készítsük el a vajgaluskát. A fenti hozzávalókat keverjük el egy jénai tálba simára, és ha már majdnem kész a leves, akkor egy kanál segítségével szaggassuk bele a levesbe a galuskákat, úgy hogy minden egyes galuskánál a forró levesbe mártjuk a kanalat, de akinek könnyebbséget okoz, az nokedli szaggató segítségével is szaggathatja. Pár perc alatt el is készül.
Tálalásnál tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. Aki szereti, az egy kis chili pehellyel is megszórhatja. Igazán felmelegít ez a jó kis finom leves? Próbáljátok ki, érdemes?
*Tipp: amikor húslevest készítek, akkor egy adag alaplét, le szoktam fagyasztani, és leveseknél felhasználom.
Ha elhagyjuk a vajgaluskát, az egészséges étrendbe, a fitness rajongók is, beilleszthetik.
Jó étvágyat!
Klarissza