MOSS KEZET!
sponsored links
Moss kezet! ? gyermekkorunk naponta többször ismételt felszólítása, aminek mi lelkiismeretesen eleget is tettünk.
Azért írom ezt múlt idõben, mert felnõttként nagyon sokan elfeledkeznek eme intelemrõl, és hajlamosak lazán állni a kéz higiéné fontosságához számos veszélynek kitéve ezzel magukat, és ? ha olyan munkakörben dolgoznak (élelmezés, egészségügy) másokat is.
Miért kell kezet mosni?
A válasz evidens: mert munka vagy tevékenység közben szennyezetté válik. Kézmosás nélkül a bõrön megtapadó organizmusok ? baktériumok, vírusok, gombák, és a különbözõ szennyezõdések könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Elég csak megdörzsölni a szemünket, orrunkat ? vagy megfogni az elfogyasztásra szánt ételünket, és már meg is fertõzõdhetünk ? gondoljunk csak a téli influenza szezonra, vagy a nyári szalmonellafertõzésekre.
Kézmosás ? hideg vagy meleg vízzel?
Tudományos kísérletek során bebizonyosodott, hogy a kézmosás hatékonyságát, a baktériumok eltávolítását a víz hõmérséklete nem befolyásolja. Már 10 másodpercig tartó szappanos hideg vizes kézmosás is kellõen hatékony ahhoz, hogy nyugodt szívvel asztal mellé üljünk. Igaz, a meleg vízben könnyebben habzik a szappan, és a komfortérzetünk is jobb, de nem ez a lényeg.
Hagyományos vagy antibakteriális szappan?
A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antibakteriális szappannal végzett kézmosás sem bizonyult hatékonyabbnak a hagyományos társánál ? viszont a kézmosás idejének növelése növelheti a kézrõl lemosható baktériumok számát.
Moss kezet! ? ne feledkezz meg róla Te sem!