Mosogatóvájling vagy mosogatógép

2011-11-30

sponsored links

Gyerekkoromat több helyen, több felnõtt társaságában éltem. Volt egy idõszak, amikor két nagynénémmel laktam, akik testvérek voltak, egyikõjük sem volt már fiatal, tiptop háztartást vezettek, régi családi receptekkel és kialakított szokásokkal, amelyektõl valahogy nem tértek el.
Ilyen volt többek között a mosogatás. A konyha asztal alatt hatalmas fémbõl készült vájlingban gyûjtöttük a mosogatnivalót, persze csak egy egy pohárról vagy sütis tányérkáról lehetett szó, és amikor megebédeltünk vagy megvacsoráztunk, elkezdõdött a mosogatás ceremóniája.
Az összegyûlt edényeket kipakoltuk az asztal egyik felén lévõ tálcára és a koszosabb edényeket kis meleg vízzel kiöblítettük, ez az elõ öblítõ víz a kutya ételébe ment. A forralóvizes fazékból tûzforró vizet öntöttünk a mosogató vájlingba. Emlékeim szerint talán valamiféle mosogatóport tettünk a vízbe . Egy másik hasonlóan nagy edényt is felöntöttünk forró vízzel, amibe kevés ecet ment. A tiszta edények, azaz a poharak mosogatásával indítottunk, amelyet az ecetes forró vízben való öblítés után azonnal frissen vasalt konyharuhával töröltünk szárazra. Bizony ám, szárazra, miközben forgattam, nézegettem az edényt, hogy ne maradjon ...

Folytats a blogon ... eletunkeseteleink.blogspot.com/2011/1...

sponsored links

Keres?s