Mosdó szappan

2011-09-17

sponsored links


Hozzávalók:
  • 10 tojás,
  • 1 liter olaj,
  • 20 deka marószóda 1 deci meleg vízbe feloldva,
  • ha van, illatosító
Készítése: A 10 tojást habosra felverjük, a liter olajat apránként hozzáadjuk, mikor az egész benne van, ½ óráig erõteljesen és folyton kavarjuk, azután a meleg vízbe feloldott marószódát adjuk hozzá apránként. Mikor az összest hozzáadtuk újra erõteljesen és folyton kavarjuk 2 óráig, esetleg még tovább is, amíg a keverõrõl nem hull le. Megtörténik, hogy nem áll össze, hanem rántotta szerû massza lesz belõle. Akkor felmelegítjük addig, amíg szép tiszta lesz és úgy tesszük formába. Az illatosító jön legutoljára és azzal is rövid ideig kavarjuk.

Ez egy olyan recept, ami történelmi értékû, senki sem fogja elkészíteni, ennek ellenére nekem fontos, mert a régmúlt idõkre emlékeztet. A fent látható recept az apai Nagymamámé, ez mosdó szappan recept, de Õt sosem láttam ilyet készíteni.

De arra még emlékszem, amikor anyai Nagymamám mosószappant fõzött. Igaz, hogy itt kemény idõk voltak akkor, mindent adagra adtak, osztottak, semmi nem állt szabadon a boltok polcain de ennek ellenére nem lett volna szükség rá. Viszont aki szegénységben nõtt fel, az megtanulta az önellátást és a spórlást. A Nagymamám ilyen volt, mindent beosztott, mindig azt mondta nekünk: "Holnap is van egy nap". Gyerek fejjel rendkívül dühösek voltunk, amikor ezt a sütivel tette meg, de most már ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/GasztroSzpsgE...

sponsored links

Keres?s