Morzsás szederszelet
sponsored links
Az utolsó adag friss szederbõl valami finomságot akartam készíteni. Konkrét tervem nem volt, így elkezdtem hát nézelõdni és egyre többször akadt meg a szemem a morzsás szeleteken. Nagyon gyors és egyszerû süti a tészta és töltelék aránya pont jó. :) Kicsit édes, kicsit fanyar, krémes és ropogós. Ebéd utáni desszertnek, délutáni teához vagy kávéhoz is finom és akár kirándulásra is magunkkal vihetjük. :)
Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
12 dkg lágy vaj
17 dkg cukor
15 dkg sima liszt
8 dkg lágy zabpehely
1/4 kk. vaníliapor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg szeder
3 ek. cukor
2 csapott ek. étkezési keményítõ
3 ek. víz
- A töltelékhez a szedret a cukorral kis lábasban felforraljuk. Néhány percig takarék lángon fõzzük, majd besûrítjük a vízben feloldott étkezési keményítõvel. A tûzrõl levéve hûlni hagyjuk.
- A tésztához a hozzávalókat összemorzsoljuk. A tészta felét sütõpapírral bélelt tepsibe szórjuk, elegyengetjük és kissé lenyomkodjuk.
- Rákanalazzuk a szederkrémet és egyenletesen elosztjuk.
- A tetejét megszórjuk a maradék "morzsával".
- 175°C-ra elõmelegített sütõben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- A tepsibõl kivéve -sütõpapírral együtt-, rácsra téve kihûtjük. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük.