Morzsás rebarbarás-almás pite.
sponsored links
Óriásira nõt a rebarbara bokor a kertben, szép hosszú szárral, és jókora levelekkel. Így aztán adott volt, hogy valamilyen rebarbarás sütemény készüljön, de csak úgy magában azért kissé pikáns lent volna az íze. Ezért úgy gondoltam, hogy édes almával párosítom, és egy egyszerû morzsás piték sütök. A pitetésztára egyenletesen elterítettem a gyümölcsös-diós-fûszeres tölteléket, majd édes morzsával megszórva került a sütõbe. Ezután már csak türelmesen kellett várakozni, hogy kisüljön, majd kihûljön, és már tálalhattam is. Az omlós tészta pedig nagyon finom volt a szaftos töltelékkel, és a tetején ropogósra sült morzsával.
Tészta Hozzávalói:
30 dkg liszt (Nagyi titka)
20 dkg vaj
7 dkg barna cukor
1 db tojás (nagy)
csipet só
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor egy pici vizet adjunk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)
Ezután nyújtsuk ki sütõforma nagyságúra, majd majd helyezzük a kizsírozott és lisztezett formába. (én két szélesebb sütõpapír csíkot teszek keresztbe a formába, mert azok a segítségével könnyen kitudom emelni a süteményt)
Rebarbarás-almás töltelék hozzávalói:
4-5 szál rebarbara
3 db édes alma
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
5 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk õrölt fahéj
nagy csipet szerecsendió (el is hagyható)
5 dkg darált dió
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg felhasználásig.
A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel kisebb darabokra.
A többi hozzávalót tegyük bele egy tálba, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a felkockázott almát, és a rebarbarát.
Ezután egyenletesen terítsük el a tésztán.
Édes morzsa hozzávalói:
10 dkg hideg vaj
10 dkg liszt
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
A lisztet keverjük össze a barna cukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy nagyobb morzsákat kapjunk. Ezután szórjuk rá a gyümölcs tetejére.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 50-60 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.