Morzsasüti alaprecept. Rebarbarás morzsás sütemény.

2014-05-23

sponsored links



Ez egy finom morzsa recept, amit úgy állítottam össze,
hogy kedved szerint variálhasd, a kedvenc gyümölcsöddel kombinálhasd.
A saját ízlésedre alakíthatod, vagy alakíthatod az szerint,
hogy mi terem éppen, mi van a kamrádban.


...rebarbarával és akácvirággal...

 Ez a morzsa, annyira finom, biztos szeretni fogod.

Alaprecept
A lényeg :)


1. Végy kb. 1/2 kg gyümölcsöt, hozzá ízlés szerint cukrot vagy nyírfacukrot vagy amit akarsz.
 Keverd össze 1 ek étkezési keményítõvel esetleg picivel többel (függ, mennyire lédús a gyümölcs).
Fûszerezd :) amivel tetszik :) lehet fahéj, szegfûszeg, kardamom, vanília, stb.
de lehet friss fûszer is, pl. citromfû, akácvirág, vagy bodzavirág, menta, stb.
2. A morzsa, álljon 10 dkg zabpehelybõl, 5 dkg lisztbõl,
 ami lehet teljes kiõrlésû vagy finomliszt, vagy gluténmentes, a lényegen nem változtat.
10 dkg pedig legyen valamilyen darált mag, pl. dió, mogyoró, mandula, stb.
Adj hozzá fele mennyiségû, tehát 12,5 dkg teavajat, pici sót és készíts az egészbõl  morzsát.
Ezt is édesítsd kissé, amivel akarod, amennyire szereted.
3. Rétegezd, ahogy kedved tartja :) 
- kerülhet alulra a gyümölcs és rá az összes morzsa.
- kerülhet a morzsa alulra és rá a gyümölcs.
- kerülhet alulra a fele morzsa, rá a gyümölcs, majd a másik fele morzsa a tetejére.
4. Süsd meg :) 
(21 cm átmérõjû 6 cm magas tálban, vagy 2 kisebben, de akár 1 adagos formákban is sütheted.)


...rebarbarával...


Az elmúlt hetekben többször sütöttem. 
A rebarbarával az elsõ próba volt, azért adtam ezt a címet.
Aki nem szereti a rebarbarát, az készítse a kedvencével, 
vagy a szezonális gyümölcsök szinte bármelyikével. 
Sorba ahogy érnek, ahogy jönnek.
Bár van akinél az eper már lassan kifutott, nálunk most kezd érni,
 hétfõn vettem le az elsõ szemet, meg szamócából is.
Viszont a fagyasztóban van még tavaly eltett gyümölcs, itt volt az ideje, hogy gyorsan felhasználjam.
Ezért jó sok morzsát készítettem, betettem a hûtõbe és amikor nem volt másra idõm,
akkor pár perc alatt összeállítottam egy gyümölcsös finomságot.
A süléshez, meg nem kellett asszisztálni.


Rabarbarás morzsás sütemény

Hozzávalók
500 g rebarbara
3 ek víz
50 g házi vaníliáscukor
1 ek étkezési keményítõ
1 marék akácvirág

tészta, azaz a morzsa
100 g zabpehely
100 gr darált mandula
50 g teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
125 g hideg teavaj
50 g házi vaníliáscukor 
pici só

Az aprítógépbe öntöttem a mandulát, majd megdaráltam, nem finomra, inkább durvára.


...csak ennyire õröltem meg a mandulát...


Hozzáadtam a lisztet, a cukrot és a pici sót, végül az apróbbra vágott hideg vajat.
Morzsát csináltam belõle.
Összekevertem a zabpehellyel és kész is a morzsa.
(Ez elég sokáig eláll a hûtõben, tehát ha szeretjük, akkor érdemes akár 2 adagot is készíteni belõle.)
A rebarbarának lehúztam a  héját, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
Odatettem egy serpenyõbe, aláöntöttem a 3 ek vizet, rászórtam a cukrot és pár percig pároltam.
(Tényleg pár perc, ahogy elkezd gõzölni, már jó is. 
Utólag azt hiszem ez a lépés akár kihagyható lett volna.)
Picit hûtöttem, majd a  sütõtálba raktam, megszórtam az étkezési keményítõvel.
(A tepsit kenjük ki (vaj, liszt) vagy sütõpapírt terítsünk bele, a porcelán sütõtálat nem szükséges.)
Összekevertem.
Megszórtam akácvirággal.
Rászórtam a morzsát.
Megsütöttem. Kb. 20 perc. Amikor fortyog és szép színû a teteje, akkor már jó.

Hm. nagyon finom a savanykás, fanyar, illatos rebarbara és a pirult édes ropogós morzsa.

Piros  gyümölcsökkel. 


...meggyes vegyes...

...epres vegyes...

...fekete és piros ribizlis...


  Szeretetrehangoltan a Facebookon :) 



Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s