Morvai túrós
sponsored links
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 5 dkg
vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dkg élesztõ, 3 dl tej, 1 tojássárgája, 1 teáskanál
reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez: 35 dkg tehéntúró, 5
evõkanál vaníliás porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a tetejére: 1
tojássárgája, 1 evõkanál tej, szilvalekvár.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, a lisztet tálba
szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk
az élesztõt és ráöntjük a langyos tejet. 10 perc alatt felfuttatjuk, majd a
tojássárgáját, a citromhéjat, a sót, a vajat hozzáadva sima tésztát dagasztunk.
Letakarva 1 órát kelesztjük, majd 3 mm lappá nyújtjuk, és 25 részre vágjuk. A
töltelék hozzávalóit kikavarjuk. Mindegyik darab közepére egy-egy teáskanál
tölteléket teszünk. A széleit össszecsípjük, majd ezzel lefelé sütõpapírral
bélelt tepsibe helyezzük. Mindegyik csomag közepét kissé benyomjuk és
szilvalekvárt teszünk bele. Körülötte a tejjel elkevert tojássárgájával
lekenjük, majd elõmelegített sütõben pirosra sütjük.
Megjegyzés: Hazájában nagyobb darabokban készítik, a
tésztát csak 15 részre osztják. Ha lágyabb a tehéntúró, kavarjunk hozzá 1-2
evõkanál búzadarát.