Mogyoróvaj
sponsored links
Kanadai barátnõm, Eszter már vagy tíz éve mondta nekem - akkor még itthon éltek -, hogy õk bizony a mogyoróvajat saját maguk készítik, húsdarálóval, mert érthetetlenül drága a boltban.
Ráadásul hihetetlenül egyszerû a gyártása.
Mogyoró kell hozzá, meg valami olyan zsiradék, amely hidegen megkeményedik - például kókuszzsír.
A kókuszzsírt a reformtáplálkozás fedezte fel magának, sok-sok jót olvashat róla az, aki kicsit utánakutat. Szobahõmérsékleten még éppen szilárd, 25 fok körül azonban (tehát mondjuk nyári szobahõmérsékleten) folyékony, mint az olaj. Azt mondják, candidásoknak, pajzsmirigy problémákkal küzdõknek kifejezetten ajánlott, javítja a tápanyagok felszívódásának arányát, jó a hatása az anyagcserére, ezért fogyókúrázóknak is javasolt. Immunerõsítõ, laurinsav-tartalma miatt pedig antibakteriális hatású.
Persze, van egy rossz hír is: drága.
De.
Nagyon sokáig elég, mivel ugyanahhoz a mûvelethez sokkal kevesebb kell belõle, mint pl. naprafogóolajból.
További elõnye, hogy stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri felforrósítás után sem keletkeznek benne ...