Mogyorószószos harcsa rizssel
sponsored links
Az Ízek és utazások blogon meghirdetett nemzetközi ízek versenye alkalmából készítettem ezt azt ételt. Mautner Zsófi: Így fõzünk mi címû könyvében találtam ezt a kameruni receptet, a leírás szerint az afrikai gasztronómiában fontos szerepet kap a földimogyoró, használják levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz és édességekhez is. Természetesen sokkal autentikusabb, ha nem kész mogyoróvajat használunk, hanem magunk pirítjuk és pépesítjük a mogyorót, a bolti mogyoróvajjal viszont nagyon sok idõt spórolunk. A mártás fûszeres, csípõs, és elõfordul, hogy csak magában fogyasztják a rizs mellé. Kerülhet bele csirke vagy hal, utóbbival határozottan izgalmas.
Hozzávalók:
60 dkg harcsafilé (vagy más hal)
1 nagy hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 cm friss gyömbér
1 chili kimagozva, finomra aprítva
1 hámozottparadicsom-konzerv
3 dl leszûrt húsleves (vagy víz)
4 evõkanál mogyoróvaj
só, bors
A szószhoz kevés olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymákat, a fokhagymát, a gyömbért és a chilit. Hozzáadjuk a hámozottparadicsom-konzervet és a leszûrt húslevest (vagy vizet). Kb. 10 percig fõzzük, amíg kissé besûrûsödik. Sózzuk, borsozzuk. Ekkor hozzáadjuk a mogyoróvajat, és simára keverjük a mártást. A felkockázott halat sózzuk, borsozzuk és az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. A mártással leöntve, fõtt rizzsel tálaljuk. (Én a mártáshoz hozzákevertem a halat, hogy jobban átvegye az ízét.)