mogyorós, zsályás galagonyasajt
sponsored links
Egy kisebb kosárravaló galagonyabogyót könnyedén és gyorsan le lehet szedni. Nem védik, bújtatják túlságosan zord tüskék, nem szükséges érte a magasságba törni, élénk, piros színe messzire hirdeti a már lombtalan növények között. Ízre édeskéset, aprómagvút keresgessünk, mert különösnek tûnhet, de nem minden cserje és termése egyforma. Érdemes átmosni, a levelektõl szárdarabkáktól megtisztítani és ha azonnali felhasználásra nem kerül, lazán elszórva, egy vászonra téve különösebb energiafelhasználás nélkül meg is lehet szárítani pár nap alatt a zsákmányt.
A hagyományos birsalmasajthoz hasonlóan készíthetünk belõle gyümölcszselét is, rendkívül jól besûrûsödik. Az édes vonaltól eltávolodva alma, cékla és kevés méz felhasználásával azonban más irányt vett a történet: elérendõ célként egy egyszerû, hétköznapi idõhiányban gyorsmegoldásként szolgáló ízsûrítmény lebegett a szemem elõtt. Helyet kap majd csípõs, melengetõ krémlevesek betéteként, joghurtos-kéksajtos kencék ízfokozójaként, téli zöldsaláták részeként, pírítós tetején olvadó sajt társaságában és végül, de nem utolsó sorban a karácsonyra elõkészíthetõ ajándékok listáján.
a hozzávalók: ...