Mogyorós-pisztáciás cantuccini / Hazelnut-pistachio cantuccini
sponsored links
Cantuccini vagy biscotti...Olasz kekszféleség,a biscotti jelentése " kétszersült". A kekszet kétszer kell megsütni: elõször egyben az egész "masszát", majd még melegen átlósan felszeleteljük a tömböt és újra sütjük a szeleteket is. Roppant egyszerû, minden háztartásban meglévõ dolgok kellenek csak hozzá: liszt, cukor, tojás, sütõpor,ohne zsiradék. Na meg mandula/ mogyoró/pisztácia. Én ezt a verziót választottam most. A második sütés idejével állíthatjuk be a keksz ropogósságát. Isteni finom, a délutáni kávé mellé tökéletes kis ropogtatnivaló.
Hozzávalók:
225 gr liszt
1tk. sütõpor
175 gr cukor
2 tojás
75 gr mogyoró és pisztácia vegyesen
75 gr tejcsoki, durvára vágva
A mogyoró legyen héjas, pirított. Egy száraz serpenyõben pirítsuk pár percig, így sokkal intenzívebb íze lesz. Ugyanez érvényes a mandulára is, ha azt használunk: héjas és pirított.
A pisztácia sótlan.
Elkészítés:
1. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra, a gáztepsit kibéleljük sütõpapírral.
2. Egy tálban elvegyítjük a lisztet a sütõporral, cukorral majd hozzáadjuk a 2 tojást és alaposan összedolgozzuk. Mikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a mogyit, pisztáciát és csokit. Masszív, kissé ragacsos anyagot kapunk, amit két részre osztunk.
3. A két részt hosszúkás, kissé ovális alakúra formázzuk ( kb. mint egy bagett)
4. Elõmelegített sütõben 20-25 percig sütjük, majd rácsra tesszük, hogy kissé kihûljön. A sütõ hõfokát levesszük 140 fokra.
5. Egy éles késsel átlósan felszeljük a tésztát és a szeleteket visszatesszük a sütõbe további 10-15 percre, attól függõen, mennyire szeretnénk ropogósra, szárazra.
In English:
Ingredients:
225g plain flour
1tsp baking powder
175g sugar
2 eggs
75g hazelnuts and pistachios
75g milk chocolate, roughly chopped
The pistachios should be unsalted, the hazelnuts toasted and skin-on. Place the skin-on hazelnuts in a dry pan and toast for a few minutes-the taste will much more intensive. Do the same if you use almonds.
Method:
1. Preheat the oven to 180 celsius, line a baking tray with baking parchment.
2. In a bowl mix flour, sugar and baking powder. Add the eggs and bring together with your hands. When it stars to get smooth add the nuts, chocolate and knead until it forms a ball. You will get a stiff but sticky paste.
3. Divide into 2 equal pieces and roll them into a baguette shape. Bake them in preheated oven for 20-25 mins. Place on a wire rack to cool for 10 mins.
4. Using a sharp knife cut diagonally into 1 cm thick slices. Reduce the oven to 140 celsius and place the slices back for 10-15 mins depending how dry and crispy biscottis you want.