Mogyorós-csokoládés habcsóktorta
sponsored links
Húsvétkor nagyot kirándultunk és meglátogattuk Apuékat is. Anyu sok kalácsot sütött, s a felhasznált tojásokból megmaradt vagy 12 tojásfehérje. Ezeket Anyu nekünk adta. :D Úgy örültem neki, mert végre lett annyi tojásfehérjém, hogy tudjak habcsókot sütni. Valahogy nálunk sosem jön úgy ki a lépés -vagyis a sütés-, hogy abból ennyi tojásfehérje összegyûljön. De most végre elkészült az elsõ torta. Mondhatnám, hogy Pavlova torta, de az eredetivel ez igencsak távoli rokonságban van, így nem is kereszteltem el. :) Maradt egyszerûen habcsóktorta. ;)
Hozzávalók 8 személyre:
6 tojásfehérje (szobahõmérsékletû)
30 dkg porcukor
csipet só
10 dkg étcsokoládé
3-4 ek. tej
4-5 ek. semleges ízû olaj
2 marék törökmogyoró
- A sütõt elõmelegítjük 150 °C-ra.
- A tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdjük habbá verni, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. A hab akkor jó, a szép sima, selymes fényû és ha összecsippentünk belõle egy picit, azt két ujjunk között összedörzsölve nem érezzük szemcsésnek .
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütõpapírral, majd a habcsókot tetszõleges formában -kör, négyzet, téglalap, ovális...- a sütõpapírra kanalazzuk. Betesszük a sütõbe. A sütés vége felé a mogyorót is -egy kis tepsibe szórva- betesszük a sütõbe, hogy kissé megpiruljon.
- ~30 perc elteltével a hõfokot 120 °C-ra mérsékeljük és így sütjük/szárítjuk tovább a habcsókot még egy órán át. Nyitott sütõajtónál hagyjuk kihûlni.
- A csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk. Belekeverjük a tejet, az olajat, majd a kész csokoládészósszal megcsorgatjuk a habcsóktortát. A mogyoró egy részét durvára törjük, majd a torta tetejére szórjuk. Tejszínhabbal tálaljuk.
A süti korábban készült. ...nem tartogattam idáig a tojásfehérjéket. ;)
Alaprecept: Jamie Oliver