Mogyorópralinés bonbon
sponsored links
A "praliné" szót a köznyelvben általánosságban használjuk "töltött csokoládéfalat" jelentésben, tulajdonképpen gyakran a "bonbon" szó szinonimájaként - ahogy ennek a blognak a címében is :) Eredeti jelentése azonban szûkebb ennél: finomra darált mandula, mogyoró vagy dió és (karamellizált) cukor keveréke, ét- vagy tejcsokoládéval összekeverve, csokiburokban (ld. Coady: Ínyencek kézikönyve. Csokoládé. p. 29). Maga a pralinémassza (olajos magvak és karamellizált cukor keveréke massza-állagúra aprítva) sokféle bonbon alapját képezheti, cukrász nagykerekben nagy kiszerelésben meg is vásárolható. Házi használatra azonban magunk is könnyen elkészíthetjük, és a felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt: lehet rétegezett, kézzel kockára vágott bonbon egyik rétege, tölthetjük bonbonformába vagy adhatunk hozzá csokit, és készíthetünk belõle trüffelt. Készíthetjük különféle magvakból: mandulából, mogyoróból vagy dióból.
Én most az alapreceptet mutatom be, ezúttal mogyoró és mandula 2:1 arányban alkotja a pralinémasszámat. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, ugyanis légmentesen lezárva egy hónapig eltartható a massza. A friss pralinébõl én most egyszerû tejcsokis pralinéval töltött bonbont készítettem, de jönnek még további variációk a massza felhasználására. Nagyon finom lehet még, ha ezt karamellkrémmel rétegezzük!
Hozzávalók kb. 20 dkg mogyorópralinéhoz: ...