Mogyorókrémes torta
sponsored links
Az egyik, hetekkel ezelõtti hétvégére nem terveztem semmilyen süteményt, de ahogy az már lenni szokott, mégis megkívántam az édességet. A vágyammal persze nem voltam egyedül. :D Úgyhogy október közepének meleg, napsütéses vasárnapján az idei év valószínûleg utolsó grillezése után gyorsan hozzáfogtam ennek a tortának az egyszerûsített változatához: 2 sárga piskótalap közé töltöttem a krémet, ill. bevontam vele a torta teljes felületét.
A krém annyira finom és selymes volt, hogy a következõ alkalommal is pont így akartam elkészíteni. A piskótával sem volt semmi baj, de mivel nagyon-nagyon régóta szemezek a színátmenetes tortákkal, ezúttal én is olyat szerettem volna. Annál is inkább, mert a saját szülinapomra egy kicsit különlegesebbet akartam. :)
Az eredeti tortám 18 cm-es volt, de mivel 16 cm-es sütõformából 2 is van itthon, ezért egyszerûbbnek láttam egy picit kisebbet sütni. A 2 formának köszönhetõen pedig gyorsabban ment a munka. :)
Egy kis számolgatás, és máris átkonvertáltam az eredeti mennyiségeket a kisebb, de magasabb tortához. Bár elkészíteni idõben egy kicsit tovább tart a színes piskóták miatt, a türelmesebb háziasszonyok számára mégis könnyen elkészíthetõ. Megéri a fáradságot, mert igazán finom és nem utolsósorban tetszetõs is lesz az eredmény. :) A krém ugyan igazi kalóriabomba, mégis könnyûnek hat. :) Persze a torta külalakján ? fõleg a szeletet nézve ? lenne még mit szépítenem. :D
Nekem most ez az elsõ számú kedvencem a habos krémes tortáim közül. :) Szörnyû, hogy mennyire eteti magát. :D
A krém annyira finom és selymes volt, hogy a következõ alkalommal is pont így akartam elkészíteni. A piskótával sem volt semmi baj, de mivel nagyon-nagyon régóta szemezek a színátmenetes tortákkal, ezúttal én is olyat szerettem volna. Annál is inkább, mert a saját szülinapomra egy kicsit különlegesebbet akartam. :)
Az eredeti tortám 18 cm-es volt, de mivel 16 cm-es sütõformából 2 is van itthon, ezért egyszerûbbnek láttam egy picit kisebbet sütni. A 2 formának köszönhetõen pedig gyorsabban ment a munka. :)
Egy kis számolgatás, és máris átkonvertáltam az eredeti mennyiségeket a kisebb, de magasabb tortához. Bár elkészíteni idõben egy kicsit tovább tart a színes piskóták miatt, a türelmesebb háziasszonyok számára mégis könnyen elkészíthetõ. Megéri a fáradságot, mert igazán finom és nem utolsósorban tetszetõs is lesz az eredmény. :) A krém ugyan igazi kalóriabomba, mégis könnyûnek hat. :) Persze a torta külalakján ? fõleg a szeletet nézve ? lenne még mit szépítenem. :D
Nekem most ez az elsõ számú kedvencem a habos krémes tortáim közül. :) Szörnyû, hogy mennyire eteti magát. :D
Hozzávalók 16 cm-es kapcsos tortaformához:
1. piskótához:
1 tojás
2,2 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
1 tk. holland kakaópor
1 ? ek. víz
késhegyni sütõpor (elmaradhat)
2. piskótához:
1 tojás
2,2 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
? tk. holland kakaópor
1 ek. víz
3. piskótához:
1 tojás
2,2 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
? mk. holland kakaópor
1 ek. víz
4. piskótához:
1 tojás
2,5 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
1 ek. víz
Krémhez:
2 tojás
20 dkg mogyorókrém
15 dkg mascarpone
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 dkg finomliszt
1 dkg étkezési keményítõ
5 dl tejszín
Díszítéshez:
2-3 dkg étcsokoládé forgács
elkészítés:
- Az elsõ piskótához a tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, csomómentesre keverjük a kakaóporral vegyített liszttel, majd a vízzel és egy kis adag kemény habbá vert tojásfehérjével fellazítjuk.
- Óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot, majd az alján vajjal kikent, lisztezett tortaformába simítjuk, és elõmelegített sütõben megsütjük. A sütõbõl kivéve tortarácsra tesszük, kicsit hûlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és teljesen kihûtjük.
- A sütõformát elmossuk, és a többi piskótalapot is a fenti módon készítjük el, de a 4. lap esetében kihagyjuk a kakaóport.
- A krémhez a tojásokat lábasba ütjük, kézi habverõvel felverjük és csomómentesre dolgozzuk a keményítõs liszttel. Felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfõzzük. Teljesen kihûtjük ? közben többször átkeverjük.
- A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a mogyorókrémet, fakanállal belevegyítjük a mascarponét, és alaposan elkeverjük a pudinggal. A krémet hûtõbe tesszük dermedni, majd négyfelé osztjuk. (Habzsákba is tölthetjük.)
- A krémmel betöltjük a tortát úgy, hogy a legsötétebb laptól haladunk a legvilágosabb felé. A 4. adag krémmel körbekenjük a tészta teljes felületét, megmintázzuk, ill. tetszés szerint kidíszítjük a tetejét, és megszórjuk csokoládéforgáccsal. A tortát jól lehûtjük, majd tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 15 perc/piskótalap
Tipp:
- A krémet elõzõ nap is elkészíthetjük. Mielõtt betöltenénk vele a tortát, 10 percet hagyjuk szobahõmérsékleten, hogy kenhetõ állagú legyen.
- Tény, hogy az 1 tojásból készült piskóta sütõformába simításához kell egy kis kézügyesség, ezért akinek úgy könnyebb, az süssön 2 tojásos piskótákat ? duplázva a többi hozzávaló mennyiségét ?, és vágja ketté a tortalapokat, ilyen módon 2 kis tortát kapva. Mivel kicsi, hamar elfogy a 2 torta is. :D
Én sosem teszek a piskótába sütõport, mert elvileg nem kell bele. Csak arra kell figyelni, hogy beleforgatáskor ne törjön össze a fehérjehab, különben nem lesz mi megemelje sütés közben a tésztát. Ha azonban a kelleténél jobban összetörõdik a hab, akkor jól jöhet a sütõpor. :)