Mogyorókrémes epertorta.
sponsored links
Mondhatnám, hogy az utóbbi napokban epret eperrel eszünk, mert hol egy finom krémleves, vagy éppen egy krémes-habos torta készül, és a több láda eperbõl fõzött dzsemrõl már nem is beszélve. Az epertorta sütés és sütés nélküli változatai készültek már el, de ez az torta az apró mogyoródarabos krémmel, az egyik legfinomabb..... A tésztája egy vékony piskóta, melyre habos-mogyorókrém került, végül pedig kiraktam eperrel, és piros zselével öntöttem le. A mogyorót ízlés szerint darált dióra cserélhetjük, a torta éppen ilyen mutatós, és finom lesz. (eperrel készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)
Piskóta hozzávalói 24-cm-es tortaformához:
9 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük tovább 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd egy keverõkanállal óvatosan, keverjük, forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát.
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd a sütõpapírral együtt helyezzük rácsra és hûtsük ki.
Mogyorókrém hozzávalói:
20 dkg török mogyoró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala
A mogyorót diódarálón daráljuk le, vagy késes aprítóval õröljük apró darabosra. (Én aprítóval csináltam, így a krémben a mogyoró roppanós volt.)
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz.
Ezután öntsük a mogyorós keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mogyorós keverékhez.
A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, helyezzük bele a teljesen kihûlt piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a mogyorókrémet.
Ezután tegyük be a hûtõbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Epres rész hozzávalói:
50 dkg eper
1 cs piros tortazselé
Az epret csumázzuk ki, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe.
Ezután a felezett eperszemekkel rakjuk ki a torta tetejét.
A tortazselét készítsük el a tasakon lévõ leírás szerint, hûtsük éppen csak langyosra, majd vonjuk be vele a tortát.
Ezután tegyük vissza a hûtõbe, hogy a tortazselé kellõen megdermedjen.
Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.