Mogyorókrémes epertorta.

2018-05-27

sponsored links




Mondhatnám, hogy az utóbbi napokban epret eperrel eszünk, mert hol egy finom krémleves, vagy éppen egy krémes-habos torta készül, és a több láda eperbõl fõzött dzsemrõl már nem is beszélve. Az epertorta sütés és sütés nélküli változatai készültek már el, de ez az torta az apró mogyoródarabos krémmel, az egyik legfinomabb..... A tésztája egy vékony piskóta, melyre habos-mogyorókrém került, végül pedig kiraktam eperrel, és piros zselével öntöttem le. A mogyorót ízlés szerint darált dióra cserélhetjük, a torta éppen ilyen mutatós, és finom lesz.  (eperrel készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






 Piskóta hozzávalói 24-cm-es tortaformához:

9 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük tovább 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd egy keverõkanállal óvatosan, keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát.

A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd a sütõpapírral együtt helyezzük rácsra és hûtsük ki.




 Mogyorókrém hozzávalói:

20 dkg török mogyoró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala


A mogyorót diódarálón daráljuk le, vagy késes aprítóval õröljük apró darabosra. (Én aprítóval csináltam, így a krémben a mogyoró roppanós volt.)

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz.

Ezután öntsük a mogyorós keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mogyorós keverékhez.

A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, helyezzük bele a teljesen kihûlt piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a mogyorókrémet.

Ezután tegyük be a hûtõbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Epres rész hozzávalói:

50 dkg eper
1 cs piros tortazselé


Az epret csumázzuk ki, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe.

Ezután a felezett eperszemekkel rakjuk ki a torta tetejét.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévõ leírás szerint, hûtsük éppen csak langyosra, majd vonjuk be vele a tortát.

Ezután tegyük vissza a hûtõbe, hogy a tortazselé kellõen megdermedjen.

Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2018/05/m...

sponsored links

Keres?s