Mogyorókrémes csokitorta
sponsored links
Szépséges ünnepi torta, húsvéti és névnapi is egyszerre, hiszen húsvétkor tartottuk a névnapomat is. A Vidék íze magazin februári számában jelent meg a recept és mivel anyukám nagyon jól ismeri az ízlésemet, azonnal meg is jelölte, hogy ezt meg kell sütniük nekem a márciusi névnapomra.
Nemcsak dekoratív, hanem nagyon egyszerûen elkészíthetõ torta, fõleg ha az eredeti recepthez képest még egy kicsit gyorsítunk is a piskótasütési folyamaton. Ha valaki nagyon ügyesen 4 részre tud szelni vízszintesen egy egyben megsütött kerek piskótát, akkor értékes idõt nyerhet, nem kell 4 részletben külön-külön kisütögetnie a lapokat.
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérõjû tortaformához:
- 5 tojás
- 3 evõkanál liszt
- 2 evõkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 5 evõkanál cukor
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjébõl kemény habot verünk. A sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük. Apránként beleforgatjuk a kakaóval összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot, vigyázzunk, hogy ne törjük össze.
A tortaformát kivajazzuk- és lisztezzük vagy sütõpapírral kibéleljük. Választhatunk hogy egyszerre sütjük meg a piskótát és utólag szeleteljük fel, vagy 4 részletben készítjük el. Lényeg, hogy 4 tortalapot kell kapnunk. Az utóbbi esetben a masszát lemérjük és 4 egyforma adagra osztjuk, egyesével belesimítjuk a tortaformába és 175 fokra elõmelegített sütõben tûpróbáig (kb. 7 perc, sütõtõl függ) sütjük. Ha egyben készítjük a piskótát, akkor a sütési idõ kb. 20-25 perc.
A tortaformát kivajazzuk- és lisztezzük vagy sütõpapírral kibéleljük. Választhatunk hogy egyszerre sütjük meg a piskótát és utólag szeleteljük fel, vagy 4 részletben készítjük el. Lényeg, hogy 4 tortalapot kell kapnunk. Az utóbbi esetben a masszát lemérjük és 4 egyforma adagra osztjuk, egyesével belesimítjuk a tortaformába és 175 fokra elõmelegített sütõben tûpróbáig (kb. 7 perc, sütõtõl függ) sütjük. Ha egyben készítjük a piskótát, akkor a sütési idõ kb. 20-25 perc.
Ha kész, rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütõpapírt és hagyjuk kihûlni.
Hozzávalók a krémhez:
- 30 dkg csokoládés mogyorókrém
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg mascarpone
- 1 evõkanál cukrozatlan holland kakaópor
+ díszítéshez törökmogyoró, bonbonok, étcsoki, stb. tetszés szerin
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Beledolgozzuk a kakaóport, mascarponét, végül a mogyorókrémet is.
Egy süteményes tálra fektetjük az elsõ tortalapot, megkenjük a krém egyötödével, rátesszük a következõ lapot, jöhet a krém következõ ötöde. Addig folytatjuk, amíg elfogy a piskótalap. A tortánk tetejét és az oldalát is bevonjuk a mogyorós krém maradék kétötödével.
Tálalás elõtt tetszõlegesen díszíthetjük bonbonnal, egész törökmogyoróval, csokoládé darabkákkal.
Azonnal tálalható, de még finomabb, ha elõtte néhány órára hûtõbe tesszük. A krém meglepõen finom, könnyû, a mascarponénak köszönhetõen nem émelyítõen édes.
Nagyon szépen szeletelhetõ.