Mogyorókrémes burgonyafánk
sponsored links
Fánk bármikor és bármilyen formában jöhet. Pláne, ha valami finomsággal van töltve. :) Meglehetõsen régen volt fánk nálunk -bár ez viszonyítás kérdése-, ezért itt volt az ideje, hogy újra süssek. Most ez a töltött variáció készült. Kicsit tartottam tõle, hogy a mogyorókrém majd szabadulni szeretne sütés közben a fánkok belsejébõl, de szerencsére nem így történt. :D A kis labdacsok pillanatok alatt elfogytak. Legközelebb lehet dupla adag készül. ;)
Hozzávalók 20-22 db-hoz:
A tésztához:
25 dkg burgonya (tisztítva)
25 dkg fehér tönkölyliszt
4 ek. langyos tej
2 dkg friss élesztõ
1 kk. méz
1 evõkanál cukor vagy erythritol
1 tojás
2 ek. olaj
1 csipet só
Továbbá:
20-22 kk. mogyorókrém
- A burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára fõzzük. Leszûrjük, lecsepegtetjük, áttörjük, majd kihûtjük.
- A mogyorókrémbõl kávéskanállal apró halmokat adagolunk egy kis darab sütõpapírra, majd a mélyhûtõben dermesztjük, míg a tészta megkel.
- Az élesztõt a tejben, a mézzel és egy evõkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, huzatmentes helyen ~30 percet kelesztjük.
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ~0,5 cm vastagra -közel négyszögletes formára- nyújtjuk. Gondolatban megfelezzük, majd a tészta egyik felére, egymástól egyenlõ távolságra mogyorókrém-halmokat teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelék körül kissé lenyomkodjuk, majd 5 cm átmérõjû formával kiszaggatjuk a fánkokat.
- Bõ, közepesen forró olajban -fedõ nélkül- mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Elõször a fánkok teteje kerül az olajba. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, míg az elsõ adag sül, kelni hagyjuk, majd az elõbbi módon nyújtjuk, töltjük, szaggatjuk és kisütjük. Porcukorral, vagy õrölt erythritollal hintve tálaljuk.