Mogyoró piskóta vanília öntettel
sponsored links
Ismét egy paleó sütit készítettem, most reggelire péksütemény helyett.
Megint besokalltunk a tojástól, így kénytelen voltam ?meglepni? magunkat valami finom és laktató reggelivel. :-) Sütöttem hát elõzõ este egy mogyoró piskótát. Nem, nem elírás! A paleó változat, mindig valamilyen maglisztbõl készül, jelen esetben az egész piskóta finomra õrölt, héj nélküli török mogyoróból.
Amikor elõször szántam rá magam, hogy valamilyen olajos mag õrleményébõl készítsek piskótát, hát igen csak vakargattam a fejem. Felkészültem a legrosszabbra, vizionáltam egy összeesett valamit, a korábban megszokott könnyû tészta helyett. A végeredmény ezzel szemben tökéletes lett, és még finomabb, mint a lisztes változat, mert minden így készült sütemény, mivel már a tésztájában hordozza az alapanyag ízét is, ráadásul még a textúrája is légiesebb lett, minden falat ellenállás nélkül adja meg magát nekünk.
Ezeken a pálcikákon a képszerkesztõ sem segít :-(
Hozzávalók:
25 dkg héj nélküli török mogyoró, finomra õrölve
10 dkg kókusz reszelék finomra õrölve, (vagy a tejkészítésbõl szûrés után visszamaradt kókusz massza, a maradék nélküli felhasználás jegyében)
5 egész tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
5 ek eritrit
A tojásokat csipet sóval és az eritrittel fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kókuszmasszát is, majd a többi hozzávalót.
Ha reszelékbõl dolgozunk, akkor azt is finomra õröljük kávédarálóval, és összeházasítjuk a mogyoróval, a szódabikarbónával és ezt az elegyet keverjük hozzá a tojásos krémhez. Én most lusta háziasszony módjára minden alapanyagot robotgéppel kevertem össze, majd egy sütõpapírral kibélelt szögletes sütõformába öntöttem a híg masszát. 175 °C sütõben alsó-felsõ sütéssel 35? percig sütöttem, után végeztem el a tûpróbát, de eddigre el is készült, nem kellett tovább sütni. Reggelig rácson pihent a spájzban.
És most néhány szót a vanília öntetrõl, kizárólag növényi alapanyagokból készült, tojás sem került bele!!! Az alapja 1 liter kókusz-kesu ?tej? frissen készítve, szûrés után azon melegében került még bele 3 ek psyllium (útifû maghéj), kb. 3 ek. kókuszolaj, és kb. 10 dkg eritrit, azért nem tudom megadni a végleges mennyiséget, mert érzésre rakosgattam, mindenkinek ezt javaslom :-)! (Ha csak fél liter tejbõl készítjük másnapra jó kis pudingot kapunk belõle!)
És most a fotóról, amiért elõre is elnézést kérek, belátom nem sikerült túl jól! Megmagyarázom Az egyik oka ennek, hogy 6. 45 perckor kattintottam kettõt, hirtelen felindulásból, sietve, hogy gyorsan le tudjam ültetni a családot reggelizni. Most nem volt idõ mûvész beállításokra, és hosszadalmas rendezgetésre.
A másik ok, hogy mint fentebb írtam ez a vanília krém nem tartalmaz tojást, ráadásul nem volt itthon útifû maghéj lisztem, csak a hagyományos változat, így a fényképen pálcika formában ott virítanak a kis psyllium darabkák :-( Hezitáltam is rajta, hogy közzétegyem-e a recit, ilyen fényképpel???
Aztán úgy döntöttem, hogy ez mindenképp jó alternatíva lehet, akár reggelire, akár vendégfogadásra (persze, csak akkor lesz igazán csinos, ha a hibámból tanulva útifû maghéj liszttel, vagy esetleg tápióka keményítõvel készítitek a mártást)!
Megint besokalltunk a tojástól, így kénytelen voltam ?meglepni? magunkat valami finom és laktató reggelivel. :-) Sütöttem hát elõzõ este egy mogyoró piskótát. Nem, nem elírás! A paleó változat, mindig valamilyen maglisztbõl készül, jelen esetben az egész piskóta finomra õrölt, héj nélküli török mogyoróból.
Amikor elõször szántam rá magam, hogy valamilyen olajos mag õrleményébõl készítsek piskótát, hát igen csak vakargattam a fejem. Felkészültem a legrosszabbra, vizionáltam egy összeesett valamit, a korábban megszokott könnyû tészta helyett. A végeredmény ezzel szemben tökéletes lett, és még finomabb, mint a lisztes változat, mert minden így készült sütemény, mivel már a tésztájában hordozza az alapanyag ízét is, ráadásul még a textúrája is légiesebb lett, minden falat ellenállás nélkül adja meg magát nekünk.
Ezeken a pálcikákon a képszerkesztõ sem segít :-(
Hozzávalók:
25 dkg héj nélküli török mogyoró, finomra õrölve
10 dkg kókusz reszelék finomra õrölve, (vagy a tejkészítésbõl szûrés után visszamaradt kókusz massza, a maradék nélküli felhasználás jegyében)
5 egész tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
5 ek eritrit
A tojásokat csipet sóval és az eritrittel fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kókuszmasszát is, majd a többi hozzávalót.
Ha reszelékbõl dolgozunk, akkor azt is finomra õröljük kávédarálóval, és összeházasítjuk a mogyoróval, a szódabikarbónával és ezt az elegyet keverjük hozzá a tojásos krémhez. Én most lusta háziasszony módjára minden alapanyagot robotgéppel kevertem össze, majd egy sütõpapírral kibélelt szögletes sütõformába öntöttem a híg masszát. 175 °C sütõben alsó-felsõ sütéssel 35? percig sütöttem, után végeztem el a tûpróbát, de eddigre el is készült, nem kellett tovább sütni. Reggelig rácson pihent a spájzban.
És most néhány szót a vanília öntetrõl, kizárólag növényi alapanyagokból készült, tojás sem került bele!!! Az alapja 1 liter kókusz-kesu ?tej? frissen készítve, szûrés után azon melegében került még bele 3 ek psyllium (útifû maghéj), kb. 3 ek. kókuszolaj, és kb. 10 dkg eritrit, azért nem tudom megadni a végleges mennyiséget, mert érzésre rakosgattam, mindenkinek ezt javaslom :-)! (Ha csak fél liter tejbõl készítjük másnapra jó kis pudingot kapunk belõle!)
És most a fotóról, amiért elõre is elnézést kérek, belátom nem sikerült túl jól! Megmagyarázom Az egyik oka ennek, hogy 6. 45 perckor kattintottam kettõt, hirtelen felindulásból, sietve, hogy gyorsan le tudjam ültetni a családot reggelizni. Most nem volt idõ mûvész beállításokra, és hosszadalmas rendezgetésre.
A másik ok, hogy mint fentebb írtam ez a vanília krém nem tartalmaz tojást, ráadásul nem volt itthon útifû maghéj lisztem, csak a hagyományos változat, így a fényképen pálcika formában ott virítanak a kis psyllium darabkák :-( Hezitáltam is rajta, hogy közzétegyem-e a recit, ilyen fényképpel???
Aztán úgy döntöttem, hogy ez mindenképp jó alternatíva lehet, akár reggelire, akár vendégfogadásra (persze, csak akkor lesz igazán csinos, ha a hibámból tanulva útifû maghéj liszttel, vagy esetleg tápióka keményítõvel készítitek a mártást)!