Mogyoró- csokitorta a milotai mézes diótorta alapjain
sponsored links
A tavalyi ország tortája nagyon ízlett. Csakhogy a mogyoró a diónál sokkal finomabb, mióta megsütöttem az eredetit, azóta kerestem az alkalmat az átalakításra. Végül adott volt Papapa (vagyis az én Apukám) 60. szülinapja, ami megfelelõnek tûnt. Csakhogy õ csokitorta rajongó, de a többieknek is kedvezni kell, így jött a kompromisszum. Mandulás-kakaós piskóta, mogyorómarcipán, mogyorókrém, csokimousse. Eszméletlenül finom volt, nem azért, mert én csináltam-fejlesztettem, hanem komolyan. Pedig nem látszik rajta, de ez van :-)
Ja, és ez már másfél óra alatt komplett készen van!
Ja, és ez már másfél óra alatt komplett készen van!
Hozzávalók (alapja 24 cm-es tortaforma):
A piskótához
4 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
4 evõkanál cukor
2 evõkanál darált mandula2 evõkanál cukrozatlan kakaópor (nem instant!!)
A piskótát készítsük el. A tojások fehérjét verjük habbá, adjuk hozzá a cukrot, verjük tovább, míg kemény lesz, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját végül a mandulás-kakaós keveréket, immár óvatosan. Válasszuk két részre, tegyük a felét sütõpapírral bélelt kapcsos formába, majd 180 fokra elõmelegített sütõben süssük meg 8-10 perc alatt. A másik lapot ugyanígy süssük meg.
Mogyorómarcipán réteg
30 g viz
30 g cukor
75 g darált mogyoró
25 g fehércsoki
20 g kekszmorzsa
Elõször 200 gramm mogyorót a sütõben pirítsunk barnára, ha kihûlt, dörzsöljük le a héját, majd vegyük ki a marcipánhoz való mennyiséget- a többi megy a krémbe.
Elõször 200 gramm mogyorót a sütõben pirítsunk barnára, ha kihûlt, dörzsöljük le a héját, majd vegyük ki a marcipánhoz való mennyiséget- a többi megy a krémbe.
A vizet és a cukrot összekeverjük, majd elkezdjük fõzni. Ha már buborékos, akkor vegyünk ki belõle kanállal egy picit, és hideg vízbe mártott két ujjunkkal próbáljuk meg széthúzni a cukros masszát. Ha kb. egy centire feljön anélkül, hogy szakadna, vegyük le a tûzrõl (akinek van cukorhõmérõje, ez nagyjából 105-112 fok között van- nekem nem kellett a tortához hõmérõ).
Ha már nagyjából kézmeleg, keverjük bele a nagyon finomra darált mogyorót, majd reszeljük bele a fehércsokit és a kekszet. Az egészet botmixerrel jó alaposan pépesítsük, majd kézzel gyúrjuk össze. Ennek nyújthatónak kell lennie. Ha nem nyújtható, hanem darabos, nem kell kétségbeesni. A torta összeállításakor ez az alsó piskótalapra fog kerülni. A felette levõ krém nedvességébõl be fog szívni annyit, hogy nem fog gondot okozni. Törekedjünk rá, hogy marcipán állaga legyen, de nem létkérdés. Az íze lesz fontos.
50 g tej
60 g cukor
3 db tojássárgája (M-es tojás volt)
5 g vaníliás cukor (fél rúd vanília magjai)
20 g oldott zselatin ?(1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebbõl mérjük ki)
300 g tejszínhab (30%-os állati tejszín, nem növényi ízé)
120 g pörkölt és finomra õrölt mogyoró
Elõször készítsük el a zselatint, ez a mennyiség az egész tortához elég lesz. Ha megköt, újra lehet melegíteni, a lényeg, hogy soha ne forraljuk fel. (Én a dr.Oetkert ajánlom!) Tehát 15 gramm zselatinra öntsünk 1 dl vizet, majd folyamatos keveréssel oldjuk fel. A zselatin mennyisége ebben a receptben mindig ebbõl az oldatból számítandó!
A cukrot, a tojások sárgáját és a tejet keverjük el, majd alacsony lángon, habverõvel kezdjük el melegíteni. 72 fokosnak kéne lennie, de hõmérõ nélkül is elkészült. Ahogy keverjük, egyre habosabb állagú lesz a krém, és egyre sûrûbb. Türelemjáték! Ha meglátjuk az elsõ hólyagot (buborékot), húzzuk le a tûzrõl, már kész is. Tegyük bele a zselatint (tehát az oldatból 20 grammot), keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá a mogyorót, tegyük félre.
Verjük fel a tejszínt jó kemény habbá. (A minõség jegyében Cserpes tejszínt használtam, egy üveggel, ez picit több, mint 3dl, de nem baj.) Ha már nem meleg a krém, óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal. (Erre a legjobb egy szilikonlapát, egyenletes keveredést biztosít)
Én ezen a ponton kezdtem a tortát összerakni, mert a zselatin viszonylag gyorsan köt, ha minden krém elõre kész, esélyesen tönkretesszük.
A 24 cm-es kapcsos forma pereme kicsi lesz. Nekem van állítható karikám, ami sokkal magasabb peremû, az jó lesz, vagy csináljuk az összeállítást 26-os formában. Az egyik piskótát alulra tesszük, beborítjuk a kinyújtott marcipánnal, vagy ha töredezik, akkor csak nyomkodjuk rá, semmi baja sem lesz.
Öntsük rá a mogyorókrémet, majd a másik piskótalapot és tegyük hûtõbe.
Csokikrém
330 gramm tejszínhab
150 gramm étcsoki
150 gramm étcsoki
A tejszínbõl kb. egy dl-t forrósítsunk meg, majd dobáljuk bele az összetört csokikockákat, fedjük le, és 5 perc múlva keverjük simára. Várjuk meg, míg kihûl.
Verjük fel a tejszínt jó kemény habbá, tegyük bele a zselatint. Ha már nem meleg a csoki, óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal, majd öntsük a tortára, simítsuk el és most hûtsük legalább 4-5 órát, de legjobb egy éjszakát.
Verjük fel a tejszínt jó kemény habbá, tegyük bele a zselatint. Ha már nem meleg a csoki, óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal, majd öntsük a tortára, simítsuk el és most hûtsük legalább 4-5 órát, de legjobb egy éjszakát.
Csokimáz
115 gramm víz145 gramm porcukor
48 gramm kakaópor
100 gramm tejszín
7 gramm zselatin (30 ml vízben)
A zselatint beáztatjuk. A vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt kevergetve felforraljuk, majd 5 percig lassú tûzön gyöngyöztetjük. Ezután 10 percet várunk és beleöntjük a zselatint, simára keverjük. Negyed óra múlva a tortára öntjük.
Egy óra múlva fogyasztható.
Bejegyzéseim követése