MOGYORÓKRÉMES-KAKAÓS PARTIKALÁCS
sponsored links
Hozzávalók 4 kalácshoz:
a tésztához:
- 2,8 dl tej
- 2,5 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 50 dkg liszt
- 7,5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
a töltelékhez:
- 4 dkg vaj
- 25 dkg csokoládés mogyorókrém
- 6 dkg cukrozott kakaópor
- 1 kávéskanál õrölt fahéj
- A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztõt.
- A lisztet és a porcukrot tálas mixer edényébe szitáltam, hozzáadtam a tojást, a sót, és a gépet dolgoztatni kezdtem a dagasztókarral.
- Amint összeállt a tészta, hozzáöntöttem 7,5 dkg olvasztott vajat, és szép fényesre dagasztottam.
- Kettévettem, az egyik feléhez hozzádolgoztam a maradék olvasztott vajat és a kakaót.
- Mindkét adagot letakartam, és meleg, huzatmentes helyen 1 órát pihentettem.
- A töltelékhez a vajat összemelegítettem a mogyorókrémmel, a kakaót elvegyítettem a fahéjjal.
- A világos és a sötét tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrtam, 4-4 egyforma részre osztottam.
- Mindegyikbõl cipót gömbölyítettem, és ismét kelesztettem.
- 1 kakaós cipót téglalappá nyújtottam úgy, hogy a rövidebbik oldala a sütõforma hosszával egyezzen meg, ugyanekkorára nyújtottam 1 világos tésztacipót is.
- A kakaós lapot megkentem a vajas mogyorókrém 1/4-ével, meghintettem a fahéjas kakaó 1/4-ével, és a rövidebb oldala mentén feltekertem.
- Óvatosan a formába csúsztattam, majd ugyanígy jártam el a többi tésztával is.
- A sütõcsövek végeit lezártam, és a kalácsokat 1 órát pihentettem.
- A formákat akkora tepsibe tettem, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan belefértek ? így az esetlegesen túlkelõ tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetõt.
- A tekercseket elõmelegített, 180 fokos sütõben 50 perc alatt készre sütöttem.
- A sütõbõl kivéve eltávolítottam a sütõcsövekrõl a fedõket, pár perc múlva kicsúsztattam belõlük a péksüteményeket, és hagytam teljesen kihûlni.
- A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belõle a kalács.
- A sütõcsõben tárolva hosszabb ideig megõrzi az állagát és a frissességét.
Partikenyér sütõformát a Cookori konyhafelszerelési webáruházban tudtok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin augusztusi számában.