Miért pont 5 hozzávaló?
sponsored links
Egyáltalán mit lehet fõzni 5 hozzávalóból? Az 5-be a só és a bors is beletartozik? Ti mindig 5 hozzávalós ételeket esztek otthon? Hogyan találod ki a recepteket? Mit csinálsz, ha valamihez 4 vagy 6 hozzávalóra van szükség?
Sokszor kapom Tõletek ezeket a kérdéseket, amikbõl párra szeretnék most választ adni. Az apropója pedig, hogy a Medve sajttal közösen indítottunk egy játékot, ahová 5 hozzávalós recepteket vártunk Tõletek. A beérkezett receptek átolvasása és válogatása közben, még pontosabb képet kaptam arról, hogy hogyan is dolgozom én.
Lassan 4 éve készítek 5 hozzávalós recepteket a blogra, és annyira hozzászoktam már, hogy fel sem tûnt mennyire az 5-ös szám bûvöletében élek. A családomon tesztelem a recepteket, így mi gyakran eszünk 5 hozzávalóból. Ha pedig készítek valamit, ami eggyel több vagy kevesebb hozzávaló, megnézem, hogy azt az egyet mivel lehet pótolni, vagy mit adhatok hozzá, hogy 5 legyen. Ha nagyon nem megy, akkor marad a családi receptes könyvbe, de ha sikerül, akkor azt már olvastátok a blogon.
Az induláskor azért lett 5, mert 5-bõl már lehet finomakat fõzni, és nem kell egy hosszú bevásárló listát megjegyezni hozzá. A kevesebb hozzávaló miatt talán az is nekiáll fõzni, aki eddig azt gondolta, neki ez nem fog sikerülni.
A só és a bors, sõt a sütéshez használt olaj sem tartozik bele az 5 hozzávalóba, mert akkor nagyon rövid lenne azoknak az ételeknek a listája, amit el tudnék készíteni. Bár sokszor van az, hogy valamihez parmezán sajtot használok, ami alapból olyan sós, hogy pluszban sózni nem kell. Mégis, ha szükséges még só az ételhez, azt a leírásban meg szoktam jelölni.
A két nyertes Medve sajtos, 5 hozzávalós recept pedig az "Aranyfalatok bazsalikomos zöldborsópürével" és a "Medve sajtos rúd" lett. Azért esett rájuk a választás, mert gyorsan elkészíthetõk, finomak és mindegyikben van egy pici plusz, amitõl még inkább 5 hozzávalós lesz: az egyikben a friss bazsalikom, a másikban egy szokatlan felhasználás, hogy a tésztába gyúrjuk bele a Medve sajtot. Mind a kettõben az 5-ik hozzávaló a só, mert a szabályzatban azt nem kötöttem ki. De majd legközelebb ezt sem felejtem el!
Most pedig várom a véleményeteket. Ti melyik próbálnátok ki azonnal? :)
Aranyfalatok bazsalikomos borsópürével
Elkészítési idõ: 20 perc
Hozzávalók (2 személyre):
- 40 dkg borsó (én most fagyasztott borsót használtam, de frissel még finomabb lesz)
- 1 ek vaj
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 kk só
- 1 csomag Medve Aranyfalatok
Szükséges eszközök:
- lábas
- fakanál
- botmixer
- tepsi
- sütõpapír
Elkészítés:
1. Melegítsük elõ a sütõt 220 fokra.
2. A lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a borsót, és kis lángon pároljuk 10 percig.
3. Közben az Aranyfalatokat tegyük a sütõpapírral bélel tepsibe és 8 perc alatt süssük készre. Ne felejtsük el félidõben megfordítani!
4. Míg sülnek, a friss bazsalikomot mossuk meg. A fõzés utolsó percében keverjük hozzá a borsóhoz, a sóval együtt. Vegyük le a tûzrõl és botmixerrel pürésítsük.
5. Frissen tálaljuk.
(A receptet köszönjük szépen Szabóné Kovács Gabriellának.)
Medve sajtos rúd
Elkészítési idõ: 30 perc
Hozzávalók (50 db-hoz):
- 15 dkg Medve tömlõs sajt
- 12,5 dkg vaj
- 20 dkg fehér liszt
- 1 db tojás
- 2 kk só (lehet nagyszemû, mert akkor az díszítésként is jól mutat)
Szükséges eszközök:
- villa
- kis edény
- robotgép
- gyúródeszka
- sodrófa
- kés
- ecset
- tepsi
- sütõpapír
Elkészítés:
1. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
2. A tojást verjük, majd a 3/4-ét öntsük a robotgépbe.
3. Adjunk hozzá a lisztbõl 15 dkg-nyit, a Medve sajtot, a vajat, a só felét és dolgozzuk habosra a géppel.
4. Öntsük az egészet egy kilisztezett gyúródeszkára, dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki fél centiméteresre. Kenjük meg a maradék tojással, vágjuk 1 cm széles és 5-6 cm hosszú rudakra.
5. Tegyük a tepsibe, szórjuk meg a maradék sóval és 10 perc alatt süssük készre.
(A receptet köszönjük szépen Kosztelnik Lászlóné Líviának.)