Miért csíp a paprika? - Avagy amit a kapszaicinról tudni kell!

2017-08-29

sponsored links


 Egy nagyon hasznos és érdekes összeállítást hozok Nektek így az V. Nagymarosi Chili Fesztivál után. Sok kérdésre választ kaphattok ebbõl a bejegyzésbõl! Tartsatok velem!

MI OKOZZA A PAPRIKA CSÍPÕSSÉGÉT! 

Röviden: a kapszaicin.A  paprika erõsségért felelõs hatóanyaga, a kapszaicin a szájban található hõ-, és fájdalomérzékelésért felelõs idegvégzõdéseket ingerli. A kapszaicin önmagában egy színtelen, szagtalan, viaszos, vagy kristályos anyag, melynek olvadáspontja 65 Celsius fok környékén van, ami nem azt jelenti, hogy ezen a hõmérsékleten lebomlik, nagyon stabil vegyület, a melegítést és a hûtést is jól bírja, ezért például a jól bepaprikázott ételt forralással nem tudjuk hatástalanítani. A kapszaicin nem oldódik vízben (ezért nem hatásos a vízivás a túlzásba vitt paprikázásra), ellenben lúgban, zsírban és alkoholban igen. 


MI AZ A SCOVILLE SKÁLA? 
 
A makói piacon leltem rá ezekre a csodákra
A paprika csípõsségét a Scoville-skálán mérjük, kidolgozója, Wilbur Scoville amerikai kémikus után. A Scoville-skála azt méri, hogy egy adott paprika egységnyi mennyiségû oldata hányszoros higításban veszti el csípõsségét. Így a nem csípõs, édes paprika Scoville értéke (SHU) nulla, hiszen hígítatlanul sem csípõs. A 100 000 SHU érték azt jelenti, hogy a vizsgált paprika oldata százezerszeres hígításban vesztette el erejét. Amint látjátok a skála csúcsa a 16 milliós tiszta kapszaicin, amelyet nem lehet természetes formában megtalálni. A csúcsok csúcsa a Carolina Reaper és a Dorset Naga. Volt már mindkettõhöz szerencsém!

Érdemes nagyban megnézni a fent található táblázatot, amelyet a helyszínen fotóztam le.


A paprikafélék a Capsicum nemzetségbe, és a burgonyafélék családjába tartozó növények. A latin elnevezés is utal a legjellemzõbb tulajdonságukra, a "capsis" annyit tesz: csípés.

HOGYAN HATÁSTALANÍTSD?
Rengeteg tejjel vagy tejföllel! De sajnos fontos tudni, hogy vizet hiába iszunk, nem fog segíteni!


Végül megmutatom Nektek azt a 3 terméket, amely abszolút favorit nálunk! Figyelem! Fokozottan "tûzveszélyes" termékek!??


 

Szöveg forrása: http://kertesz.blog.hu

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/08/mier...

sponsored links

Keres?s