Mitõl lesz sárgás-zöld a vöröslencse krémleves?
sponsored links
Ahogy arra egy "bloggertársam," gasztrogyerek nagyon helyesen ráérzett, a konyhai lét tele van kínzó, megválaszolatlan kérdésekkel, melyek a maguk nemében legalább annyira kozmikusak és rejtélyesek, mint az, hogy vajon tényleg több csillag van az égen a Föld tengereinek összes homokszeménél. Mint ez utóbbi univerzális kérdésre is van válasz, úgy remélem, hogy a címben megfogalmazott kérdésre is van kémcsövekben kikísérletezett tudományos magyarázat. Mert egyelõre értetlenül állok az elõtt, hogy hová tûnik a vörös lencse színe fõzés közben? Hogyan változik át hõ hatására a vörös szín pillanatok alatt matt sárgává? Lehet, hogy 60 fokon fõzve piros maradna? Hiába fõztem ugyanis üvegfedõ alatt, kevergettem és tettem bele sárgarépát, mire kész lett a krémleves, semmi nem maradt a lencse narancsos-piros színébõl. Ennyi erõvel csinálhattam volna sárgaborsóból is, a feles borsó mégis csak olcsóbb. Mindezek ellenére nagyon szeretem a vörös lencsét, bármilyen formában, salátának, dahl-nak , vagy mint most: krémlevesként.
Hozzávalók: ...