Mitõl lesz karácsonyi egy pite?

2017-12-15

sponsored links

home_made.jpg

Az ízesítéstõl? A díszitéstõl? Attól, hogy otthon készül? Vagy ez így mind együtt?

Szerintem mind együtt és még egy fontos dolog. Az hogy hogyan készül. Végre nem rohanva, hanem kicsit ráérõsen. Az idei kedvenc verzióm is így készült. Kicsit hátrahagyva a hétköznapokat, kellemes zenével a háttérben (természetesen csakis karácsonyival, amibõl a Wham Last Christmas sem hiányozhat), jó társaságba BazsalikomKerttel közös Adventi Süti és Tea workshopunkon.

Természetesen 5 hozzávalóból. :) Na jó egy kis csalás van benne, mert kész linzertésztát használtam hozzá, de a tölteléket már én készítettem, gesztenyébõl, körtébõl, gyömbérbõl és mézbõl. A tetejét pedig cuki csillagokkal díszítettük, mert ettõl nagyon ünnepi lesz. Lehet mini pite verziót, de nagy pitét is csinálni! Mindjárt mutatom is, hogy hogyan.

Karácsonyi gesztenyés, körtés, gyömbére pite

Elkészítési idõ: 50 perc

Hozzávalók (egy pitéhez):
- 1 csomag édes linzer tészta (én a Tante Fannyt szeretem a legjobban
- 3 nagyobb körte (inkább keményebb, hogy ne legyen sok leve)
- 1 csomag, 10 dkg fõtt gesztenye (nagyobb áruházláncokban lehet kapni, itt olvashattok egy tesztet róluk)
- friss gyömbér
- 1-2 evõkanál méz

karacsonyi-pite-5-hozzavalo-ja-linzer-gesztenye-korte-gyomber-mez.jpg

Szükséges eszközök:
- villa
- keverõtál
- nagyobb lyukú reszelõ
- zöldséghámozó
- kis lyukú reszelõ
- 20 cm átmérõjû piteforma, vagy 4 db 10 cm-es
- vaj a kikenéshez
- 3 és 6 cm átmérõjû csillag alakú szaggató
- kés
- gyúródeszka
- sodrófa

Elkészítés:
1. A sütõt elõmelegítjük 190 °C-ra. 

2. A gesztenyét öntsük a keverõtálba, és a villa segítségével törjük össze.

3. A körtéket mossuk meg, és a nagy lyukú reszelõn reszeljük le. Ha nagyon sok level van, akkor kicsit nymkodjuk ki, és úgy adjuk hozzá a gesztenyéhez. A gyömbért pucoljuk meg, és a kis lyukú reszelõn, ízlésünknek megfelelõen reszeljünk a töltelékhez. Adjuk hozzá a mézet, alaposan keverjük össze.

4. A tésztát vegyük ki a hûtõbõl, hajstuk ki egy gyúródeszkára sütõpapírostól. A pite formát fordítva helyezzük rá és vágjuk körbe. Kenjük ki a formát vajjal, és tegyük bele a formába. A széleit az ujjunkkal, körül-belül fél centiméterenként hajtogassuk be. 

5. Öntsük bele a tölteléket, és jöhet rá a díszítés a maradék tésztából.
Több féle módót választhatunk:

  • Az összes maradék tésztából csillgaot formázunk és azt tesszük a tetejére. Ügyelve arra, hogy a csillagok kicsit összeérjenek.
  • Kisebb és nagyobb csilagokat formázunk, azokat egymásra, és egymás mellé pakolva teszük rá a pitére.
  • Csíkokat vágunk a maradék tésztából, és rácsot készítünk a pitet tetejére, a lyukakba pedig csillagokat teszünk.

karacsonyi-pite-diszitese.jpg

6. Végül 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Megkérdeztem Tõletek az Instagram oldalamon, hogy Ti milyen töltelékkel készítenétek a karácsonyi pitét! Ezeket a szuper válaszokat kaptam: fahéjas-körtes-diós, alma-fahéj-mazsola kombó, banános-diós-fahéjas, és narancsos-vaníliás-túrós.

Ti milyen töltelékkel készítenétek el?

kara_csonyi-pite-5-hozzavalobol.jpg

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... 5hozzavalo.blog.hu/2017/12/15/mitol_l...

sponsored links

Keres?s