Mitõl finom egy almatorta

2014-02-20

sponsored links

almás 001.jpg

Elsõ fontos tényezõ egy almás süteménynél milyen alma fajtát használunk fel hozzá. Nem véletlenül kell az almás réteshez, rétesalma, amely már nyár közepétõl rendelkezésünkre áll - ebbõl szoktam az õszi idõszakra is befõzni. A másik savanykás alma a zöld alma (Granny Smith) amely téli alma és nagyon jól eltartható akár a tavasz végéig is. Ezek az almafajták önmagukban is eléggé savanykás ízûek, olyannyira, hogy ezt az ízhatást más almafajták citromlével való ízesítésével soha sem tudjuk elérni.
Ajánlom ha nagyobb kertünk van feltétlenül ültessünk egy-egy példányt ezekbõl az almafajtákból. Kettejük között van az érési és felhasználási ideje a nyári fontos almának, ez is egy kellemesen savanykás fajta. Mindegyikre jellemzõ a nagyméretû termés, amely szerintem jobban eltartható.

Második jellegzetessége ennek az almatortának a fûszerek adják meg. Nevezetesen a vanília, fahéj, kardamom, és a gyömbér. Most gondolatban képzeljük el a sütõbõl kiáradó illatokat, és aztán, azt , hogy milyen lehet az elsõ falat a tortából, az omlós tészta vajassága és az alma frissessége együtt. Aki olvassa már indul is megsütni igaz be kell szerezni hozzá a kardamomot, és a friss gyömbért  -már ha eddig nem használtunk- de aztán megismerkedve velük, teázásaink, a sütés-fõzés, és életünk fontos részévé válhatnak. A kardamom és a gyömbér áldásos tulajdonságairól és felhasználási módjairól ezekben a korábbi írásokban lehet olvasni.

Harmadik fontos tényezõ a vaj, és semmiképpen sem margarin, és az ebbõl készült még másnap is ropogós vajas tészta, (tudom a legtöbb helyen a torta már nem éri meg a másnapot, hiszen annyian ülik körül az asztalt, hogy elfogy még azon frissiben, viszont mindez vonatkozik arra is, hogy nyugodtan már elõzõ nap is megsüthetjük.) Ahhoz hogy a tészta ropogós legyen, jéghideg hozzávalókkal kell dolgozni, tehát mindent lehûtünk, akár a mélyhûtõben, és robotgéppel dolgozunk, vagy csak szinte az ujjaink hegyével, nagyon gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Az eredmény megéri ezt a kis odafigyelést!

Tehát a siker három záloga a megfelelõ almafajta, a vaj, és az illatos melegítõ fûszerek!!

Meghatározó tényezõ még a liszt minõsége amely vagy teljes kiõrlésû, melynek fele lehet tönkölyliszt, vagy  ha ragaszkodunk a finomított fehér liszthez akkor legyen süteményliszt.

Alma torta hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához:

300g liszt
40g finomítatlan bio nádcukor
egy vaníliarúd belseje
150g vaj
2 tojás
1 dl tejföl
kis só
1kg alma (savanyú fajtájú mint a rétesalma és a zöldalma)
60g finomítatlan bio nádcukor
1 bio citrom héja lereszelve,
1 teáskanál õrölt gyömbér
1 teáskanál õrölt kardamom
1 teáskanál fahéj
100g darált dió
2 evõkanál finom bio nádcukor


A lisztet, és a cukrot a a keverõtálba szitáljuk, a kardamommal együtt Hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd a darabokra vágott jéghideg vajat. A robotgép tésztakeverõjével nagyon rövid idõ alatt morzsás állapotba kerül. Beleöntjük a tejfölt és a 2 tojássárgáját és ezzel szépen összeáll a tészta. Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük, legalább egy órát, de már este is elõkészíthetjük, különösen, ha sok más tennivalónk is lesz a konyhában.
Az almatöltelék elkészítését viszont legjobb frissen készíteni. Ehhez az almákat lehámozzuk,szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, az apróra vágott friss gyömbért, a kardamomot, a csipetnyi sót és a cukrot. Lehet 10 percet állni hagyni, a keletkezõ levet lecsorgatni. A tészta 2/3 részét kisodorjuk, kb 30cm-es kör formára és a vajjal kikent és kilisztezett formába helyezzük, így 3-4 cm es peremet kapunk, melyet kitölt majd a töltelék. Ezt 10-15 percig elõsütjük. Ilyenkor babbal szokták kitölteni,és úgy sütik a tésztát, de nagyon siettem és szerencsém volt szépen megmaradt a perem, és az alja sem emelkedett fel. ( ezt nem kell feltétlenül megkockáztatni!).A tésztára elõször rászórjuk a darált dió egy negyedét (ennek hiányában használhatunk búzadarát, vagy búzacsírát) majd erre kanalazzuk az almatölteléket és elsimítjuk. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd belekeverjük a darált diót, ez kerül az almatöltelékre, és ennek a tetejére helyezzük óvatosan a tésztacsíkokból a rácsot.
A megmaradt 1/3 tésztát kisodorjuk csíkokra vágjuk és ebbõl készítjük a torta tetejére kerülõ "rácsot". A tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, vagy vízzel.
180 fokos sütõben 40-45 percig sütjük. Ne hagyjuk hogy erõsen megbarnuljon a tészta!
A sütõbõl kivéve egy rácson hagyjuk kihûlni.

.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/02/20/mito...

sponsored links

Keres?s