Mit ne igyunk halászlé mellé?

2011-12-26

sponsored links

Magától értetõdõ volt, hogy a karácsonyi halászlé mellé sillert kell fogyasztanunk, volt is itthon egy régóta õrizgetett palack pontosan erre a célra. Még a Szekszárdi Szüreti Napokon sikerült beszereznem (whollosi kollégának köszönhetõen) egy palackkal Vesztergombi József 2010-es sillerébõl. A szekszárdi termelõtõl nekem még nem sikerült olyan bort innom, amelyik ne nyerte volna el a tetszésemet, ráadásul azt a szekszárdiak (szakmabeliek is) is elismerik, hogy bizony kadarkában és sillerben évrõl-évre rendkívülit tud alkotni. A siller bor nála nem eltitkoltan és azért készül, hogy a vörösek koncentráltabbak, tartalmasabbak legyenek. Nem beszélhetünk egyfajta borászati melléktermékrõl, és ezt a kétezertízes pirosbora is kitûnõen bizonyítja.

A siller német eredetû kifejezés. (Schiller: csillogó, fénylõ) A rozénál sötétebb piros árnyalatú bor, amely átmenetet képez a vörösbor felé. A kékszõlõ héjának színanyaga a hosszabb héjon erjesztés miatt már nagyobb mennyiségben kerül a borba. Sok helyen nevezik piros bornak, kastélyos bornak, de használatos a fuchsli kifejezés is (pl. Szekszárd környékén), amely a róka szõrének rõt színére utal. 

Elõzetesen úgy gondolkodtam, hogy a gerincet adó két fajta, a kadarka és a kékfrankos fûszeressége és szép savaik miatt kitûnõ kísérõje lesz a halászlének. De természetesen az elõkészületek és a kaja elkészítése közben kötelezõ ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/12/26/mit_ne...

sponsored links

Keres?s