Mit eszik a vegagyerek?
sponsored links
Nem annyira nyári ételek képei jönnek, mert ezek az ételek áprilisban, májusban, június elején készültek, akkor ettük õket ebédre. Soknak tûnhet például a tofu, de általában hetente egyszer eszünk, csak pont olyankor fényképeztem az ebédeket, amikor az volt a menün. Ádi továbbra is nagyon jó evõ, jó étvágyú, érdeklõdik a táplálkozás iránt, Áki viszont az ellentéte, de ezt már írtam korábban, hogy õ hangulatevõ. Meg még mindig jönnek a fogai rohamtempóban, szóval nem eszik nagy mennyiségeket szilárd ételbõl és jócskán szopizik még… a zsíros anyatejnek köszönhetõen nagyon zsurmó gyermek, van neki egy szép kis súlya, nem könnyû cipelni a hátamon hordozóban!
A melegebb, nyári idõszakban reggelire turmixot iszunk, a szezon gyümölcseinek megfelelõen. Az utóbbi hetekben a meggyes volt a sláger, mostanában pedig a sárgabarackos. Mindkét gyümölcsöt a szüleim kerjébõl kapjuk, van bõven ellátásunk, így piacra sem kell járnunk gyümölcsért. Ebédre szoktam fõzni valami finomságot. Hetente egyszer-kétszer eszünk tésztát, a többi napon valamilyen zöldségfasírtot készítek vagy tofut/tempeht és mellé tepsiben sült zöldségeket vagy párolt zöldségeket és fõtt gabonákat (köles, (barna)rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz) és persze ha van még idõm, akkor egy gyors salátát is összedobok vagy, ha van éppen anyukámtól kovászos uborka, akkor azt is eszünk az ebédhez. Vacsorára a humusz most nagy kedvenc zöldségekkel (répával, uborkával, paprikával), ezenkívül szoktunk enni avokádót, paradicsomot, újhagymát, Pipacs kenyeret és esetleg maradék ebédet. Tízóraira és uzsonnára többnyire gyümölcsöt eszünk, õszibarackot, görögdinnyét, vagy banánfagylaltot, de szeletekre vágott almát földimogyoróvajba vagy mandulavajba is szoktunk mártogatni, ezenkívül nagyon szeretik a fiúk a mazsolát és a kölesgolyót.
És akkor íme a vegán ebédek hada…
Burgonyapüré, tepsiben sült répa és lilahagyma, pirított fokhagymás tofuval
Krémes spenótos spagetti pirított fokhagymás gombával
Vöröslencse fasírt rizzsel, mangó chutney-val és korianderes joghurt szósszal
Csicseriborsó lepényke (recept a Vegán Reggeli könyvben) tepsiben sült zöldségekkel, szejtán virslivel, citromos joghurt szósszal
Citromos quinoa pirított fokhagymás zöldspárgával és tofuval
Citromos mustáros barnalencse kuszkusszal, párolt brokkolival és maradék zöldséges curry
Tepsiben sült zöldségek, tofu rántotta és cukormentes bio ketchup
Lencsés zöldséges bolognai spagetti – nagyon nagy sláger mostanában nálunk, hetente készül
Majonézes kukorica saláta tepsiben sült zöldségekkel, sült szejtán kolbászka és rizs
Tepsiben sült édesburgonya és zöldspárga, pirított fokhagymás füstölt tofu és penne tészta tahini szósszal
Párolt mángold tepsiben sült újburgonyával zöldfûszeres fokhagymás pirított tofuval és maradék csicseriborsó zöldség curryvel
Bazsalikom pestos fusilli, pirított hagymás cukkini és szejtán virsli
Párolt fokhagymás spenót, pirított tofuval, paradicsomos babbal és tepsiben sült fûszeres újburgonyával
Epres banánfagylalt (cukormentes) délutáni nasinak
Algachips délutáni nasinak
Ádi: eper rizstejjel / Áki: eper rágcsálás és Pipacs kenyér mögé bújás
Humusz zöldségekkel vacsorára
Finom a citrom is, a répa is, az uborka is, a paradicsom is, a humusz is