Mit egyen a kismama, avagy mit fõzzön a kispapa? Mondjuk makrélát!
sponsored links
A cím senkit ne tévesszen meg, nem fogok profilt váltani és mostantól kéretlen terhességi illetve gyereknevelési tanácsokat osztogatni, és azt mondani, hogyha ég a kismama hasa, akkor sok haja lesz a babának, vagy hogy mikor hányszor és mennyit kell szoptatnunk. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt 8 hónapban aszerint próbáltam fõzni itthon, hogy éppen mit kíván az én Kedvesem, pár napja már a törzsvásárlói kártyát is kiváltottam a közeli kismama áruházban, ma pedig már arról olvasgatom a szakirodalmat, hogy milyen étrend javasolt szülés után a kismamáknak, és mik a kerülendõ ételek. Mint pl. a markáns és erõsen fûszeres fogások. Én tudatlan pedig currys-chilis fokhagymás csirkével vártam itthon elsõszülött gyermekünk anyját a kórházból kijõve. De megtanultam a leckét, 3 napig ettem egyedül a fokhagymás csirkét, neki pedig fõztem egy sokkal bababarátabb húslevest, és azóta tudom, mit enne szívesen és fõleg, hogy mi az ami jót is tesz neki. Pl. a hal, ami nemcsak remek fehérjeforrás, de omega-3 zsírsavakban gazdag és A-vitamint is tartalmaz. Úgyhogy elõkaptam a mélyhûtõbõl két mosolygós szemû makrélát, amit szokás szerint még a Metroban vettem, és nekiláttam egy igazán kismama- és bababarát étel elkészítésének sok makrélával, kevés tojással, vajjal.
Makrélák posírozás után, filézés elõtt.
A makréla elkészítéséhez, ha nem elõre füstöltet veszünk:
1 szál sárgarépa, 1 fél fej hagyma
? citrom leve
? dl fehérborecet vagy 2 dl fehérbor
egész fekete bors / babérlevél
És a halkrémhez:
készre fõtt (posírozott) makrélafilé (mindezt egyébként más hallal, pl. lazaccal is ki lehet próbálni)
2 db fõtt tojás
1 db nagyobb csemegeuborka
5 deka vaj
1 ek tejföl
1 kk mustár
1 citrom leve
só, bors fél csokor petrezselyem
A kép béna lett, de egy éhes kispapa nem sokat exponál.
Ha konyhakész, de nyers hallal dolgozunk, ahogy én is tettem, és amúgy is pástétom lesz belõle, akkor az a legegyszerûbb, ha egy ?savas enyhén fûszerezett közegben? készre fõzzük, vagyis posírozzuk. Ehhez felforralunk annyi vizet egy lábosban, ami a halat ellepi, hozzáöntünk kb. 2 deci fehérbort, fûszerezzük borssal, babérlevéllel, és belevágunk még egy szál répát és fél fej hagymát. Ha a posírozólé felforrt, beletesszük a halat és kb. 20-25 perc alatt készre fõzzük. Ha a hal megpuhult, finoman és körültekintõen lefejtjük a húsát (nehogy aztán szálkás legyen az anyatej), és a halfilét robotgépbe tesszük. Az uborka kivételével a többi hozzávalót is az aprítóba dobjuk és pár gombnyomással pürésítjük, majd kóstolás hogy elég sós-savanykás-e, és végül az uborkát is beletesszük végül aprítjuk még egy kört, hogy ez utóbbi azért darabosabb maradjon a krémben. A végeredmény egy könnyed fûszerezésû, bár kétségtelenül hal ízû halkrém, ami igazi fehérje-kalcium-A-vitamin koktél az én szülés utáni kiskedvesemnek.
Makrélák posírozás után, filézés elõtt.
A makréla elkészítéséhez, ha nem elõre füstöltet veszünk:
1 szál sárgarépa, 1 fél fej hagyma
? citrom leve
? dl fehérborecet vagy 2 dl fehérbor
egész fekete bors / babérlevél
És a halkrémhez:
készre fõtt (posírozott) makrélafilé (mindezt egyébként más hallal, pl. lazaccal is ki lehet próbálni)
2 db fõtt tojás
1 db nagyobb csemegeuborka
5 deka vaj
1 ek tejföl
1 kk mustár
1 citrom leve
só, bors fél csokor petrezselyem
A kép béna lett, de egy éhes kispapa nem sokat exponál.
Ha konyhakész, de nyers hallal dolgozunk, ahogy én is tettem, és amúgy is pástétom lesz belõle, akkor az a legegyszerûbb, ha egy ?savas enyhén fûszerezett közegben? készre fõzzük, vagyis posírozzuk. Ehhez felforralunk annyi vizet egy lábosban, ami a halat ellepi, hozzáöntünk kb. 2 deci fehérbort, fûszerezzük borssal, babérlevéllel, és belevágunk még egy szál répát és fél fej hagymát. Ha a posírozólé felforrt, beletesszük a halat és kb. 20-25 perc alatt készre fõzzük. Ha a hal megpuhult, finoman és körültekintõen lefejtjük a húsát (nehogy aztán szálkás legyen az anyatej), és a halfilét robotgépbe tesszük. Az uborka kivételével a többi hozzávalót is az aprítóba dobjuk és pár gombnyomással pürésítjük, majd kóstolás hogy elég sós-savanykás-e, és végül az uborkát is beletesszük végül aprítjuk még egy kört, hogy ez utóbbi azért darabosabb maradjon a krémben. A végeredmény egy könnyed fûszerezésû, bár kétségtelenül hal ízû halkrém, ami igazi fehérje-kalcium-A-vitamin koktél az én szülés utáni kiskedvesemnek.