Mit csináljunk a rengeteg csokoládényúllal, ha nem szeretnénk megenni- Tejcsokoládés sütemény mogyorós tejszínes öntettel

2011-04-30

sponsored links

Remélem mindenkinek kellemesen telt az Anyák napja és a május elseje. Az igazat megvallva mi inkább az Anyák napjára koncentráltunk. A mai ebédnél velem együtt három édesanya ült az asztalnál, három generáció. Kaptunk gyönyörû virágokat is. Én személy szerint kaptam egy fréziacsokrot és 3 szál nagyon szép fehér rózsát. A menü is nagyon szépre sikeredett. Volt halleves, majd sült kacsa ananásszal és zöldséges zsemlegombóccal. Aztán az alábbi desszert.

Maradt egy nagy kosár csokoládényúl és tojás. Itthon nem igen van édességevés, legalább is korlátozott mértékben. Arra gondoltam, hogy sütök belõle egy süteményt. Ezt a receptet nagyon könnyû megvalósítani, szerintem kezdõk is nyugodtan belevághatnak.

Hozzávalók:

Tészta:

- 60 gramm vaj
- 120 gramm tejcsokoládé
- 50 gramm mogyorós csokoládé
- 90 gramm liszt
- 2 tojás
- 3 evõkanál nyírfacukor
- egy kávés kanál sütõpor
- 1 csipet só

Krém:

- 2,5 dl tej
- 125 ml tejszín
- 50 gramm nyírfacukor
- 3 tojássárgája
- 50 gramm mogyorós csokoládé

A hozzávalókról annyit, hogy természetesen nem kötelezõ nyírfacukrot használni. Én csak azért sütöttem ezzel, mert sokkal egészségesebb a répacukornál és a kalóriatartalma is alacsonyabb.

Elkészítés:

Vízfürdõn megolvasztom a tejcsokoládét. A tojást, a puha vajat és a cukrot jól összekeverem. Amikor megolvadt a csokoládé, akkor beleteszem a tojásos keverékbe és összekeverem. A lisztbe teszek egy csipet sót és egy pici sütõport, majd hozzáadom a masszához.

Egy tepsit kibélelek sütõpapírral és alaposan kivajazom. Kicsi tepsit érdemes használni, mert nem nagy a mennyiség. Egyenletesen eloszlatom benne a krémet, majd 180 fokon körülbelül 30 percet sütöm. Tûpróbával ellenõrizhetjük, hogy elkészült e már a sütemény.

Közben elkészítjük az öntetet is hozzá.

A tejet a tejszínnel összekeverem és felforralom. A tojássárgákat picit megkeverem a cukorral, majd hozzáadom a kicsi darabokra tört csokoládét. Egy lábosban a tûzre teszem, de elõtte ráöntöm a felforrt tejet. Mixerrel addig keverem, míg be nem sûrûsödik az öntet. Mikor elkészültünk vele betesszük egy tálba, letakarjuk fóliával és egy kicsit hideg helyre tesszük. Langyosan vagy hidegen érdemes a süteményre önteni.

Mivel a sütemény és az öntet is édes, kínáltam hozzá savanykás gyümölcsöt is.


Folytats a blogon ... kavecsokolade.blogspot.com/2011/04/mi...

sponsored links

Keres?s