Miso leves avagy a lusta ember vacsorája

2014-04-19

sponsored links

A miso a világ egyik legegyszerûbb levese. Fõzési ideje maximum 10 perc. Ha megvan hozzá minden alapanyagunk. A bevásárló lista nem túl hosszú, ellenben annál nehezebb beszerezni a hozzávalókat. Javaslom a Fõvám téri Ázsia boltot, ott minden szükséges alapanyagot megtalálunk. 



Nos, a miso paszta nem annyira olcsó. De tekintve, hogy egy csomagból rengeteg levest vagy akár más japán ételt is készíthetünk, szerintem megéri az árát. Ezen kívül szükség lesz még hozzá algára (lehetõség szerint wakame algára), tofura, ízlés szerint zöldhagymára és az úgynevezett dashi-ra. 
Hogy mi az a dashi?
A dashi egy japán alaplé amit bonito tonhal pehlybõl és konbu alga forrázatából készítenek. A legegyszerûbb, ha megvesszük az instant változatot és azt használjuk. Olcsóbb is, mert a bonito pelyhet aranyáron mérik.
A miso pasztát sem érdemes otthon elkészíteni, mert minimum fél év, mire elkészül. A miso tulajdonképpen nem más, mint erjesztett rizs szójával. Ha valakit mégis érdekel a házi készítés, angol oldalakon utánanézhet.

Hozzávalók

2-3 evõkanál miso paszta
egy csomag instant dashi
egy fél tofu (nem füstölt)
kb. 1-2 g szárított wakame alga



Az algát törjük össze és áztassuk langyos vízbe. A dashit 1,5 liter vízben oldjuk fel, hevítsük forrásig. Zárjuk el a gázt, keverjük bele a miso pasztát (használhatunk hozzá habverõt is), dobjuk bele a felkockázott tofut és az algadarabokat.
És kész is a miso leves. 


Tálaláskor vékonyra karikázott újhagymával díszíthetjük.


Folytats a blogon ... panelgastro.blogspot.com/2014/04/miso...

sponsored links

Keres?s