Mirabella szilva lekvár

2013-07-27

sponsored links

Tavaly figyeltünk fel a mirabella szilvára, avagy a fosókára és arra a tényre, hogy a környékünk parkjai pompáznak a sárga és a lila gyümölcsöktõl. Mire elhatároztuk, hogy kipróbáljuk lekvárnak, addigra le is érett, így kíváncsian vártuk az idei érést.

Majdnem sikerült idén is lemaradni, a huzamos, esõ nélküli meleg kicsit felgyorsította a folyamatot, de szerencsére egy kosárnyit össze tudtunk szedni a környékbeli fákról.
Sajnos az eddig evett legédesebb, már-már émelyítõen édes mirabella szilvát a belváros közepén találtuk, befõzési mennyiséget nem volt lehetõség szüretelni, így maradt a lila, kissé savanykásabb gyümölcs, azonban ezzel is az egyik kedvenc lekvárunk készült.

Lenti recept az általunk készített lekvárokhoz képest több cukorral készült, azonban így is egy kissé savanykás az elkészült lekvár. Érdemes kisebb adaggal kezdeni, majd fokozatosan adagolni a cukrot a készítés során, ízlésünk szerint, illetve, ha leveses a gyümölcs, akkor nem kell hozzá vizet adni.


MIRABELLA SZILVA LEKVÁR kb. 2 liter

2,8 kg mirabella szilva (nálunk lila)
0,5 dl víz (kevés leve volt a gyümölcsnek)
60 dkg cukor (nyers nád)
1 csapott mokkáskanál citromsav
1 csomag dzsemfix 3:1

1. mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, tegyük magas falú edénybe, öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, majd közepes lángon fõzzük, amíg a gyümölcsök elkezdenek leválni a magról (gyakran kell kevergetni, mert köpköd )
2. ha levált a gyümölcs a magról, zárjuk el a hõt alatta, botmixerrel pürésítsük (nem fognak a magok széttörni), majd szûrõn passzírozzuk át (így a legkönnyebb kimagozni a gyümölcsöt)
3. tegyük vissza a tálba a magoktól leszûrt gyümölcspépet (kóstoljuk meg, hogy elég édes/savanyú-e, ha szükséges, adjunk még hozzá cukrot), keverjük el benne csomómentesen a dzsemfixet, majd folyamatos keverés mellett, nagy lángon fõzzük, amíg forrni kezd, ekkor vegyük vissza kis lángra és gyakori keverés mellett hagyjuk 3-5 percig rotyogni
4. zárjuk el a hõt, szedjük le a lekvár tetejérõl a habot és adagoljuk tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárjuk le fóliával és a tetõvel, állítsuk fejre 5 percre (vákuum képzõdik, ami segíti a tartósítást), majd, ha kihûlt, mehet a kamrába

Praktikák:
- faeperrel vegyesen is finom, ekkor kevesebb cukor is elég
- vegyes színû mirabellából is készíthetõ


Napi útmutató: Az érzelem elválaszthatatlan az embertõl, de veszélyessé válik, mihelyt értéknek, az igazság ismérvének, a tett igazolásának tartják. Milan Kundera


Folytats a blogon ... www.receptmuves.hu/2013/07/mirabella-...

sponsored links

Keres?s