Mini szilvás gombóc nyalóka pirított mákkal
sponsored links
Számos országban, ahol megfordultam, nyoma sincs a máknak. Legalábbis olyan mennyiségben, és abban a formájában, ahogy mi használjuk. Szép csendben el vagyunk hát kényeztetve a sok mákos süteménnyel, máktortával és mákos tésztával. A legtöbb országban maximum kis mennyiségben, fûszerként használják -ami egyébként egyáltalán nem válik hátrányára - megpirítva az egész mák ugyanis illatos és ropog. Kiváló salátaöntetekbe, krumplisalátába keverve, vagy citromhéjjal keverve, lazac-, vagy más halfilé tetejére nyomkodva, amolyan ropogós kéregként. Legfinomabb pedig talán különbözõ tésztákba gyúrva.
Az alábbi "pálcikás mini szilvás gombócot" a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott bemutatóra készítettem, ahol a modern magyar konyhát volt lehetõségem népszerûsíteni. A gombócok szervesen hozzátartoznak a magyar kulináris örökséghez, az ihletet pedig a manapság divatos, ún. sütinyalókák adták (általában vajjal kevert piskóta, amelybõl golyót formálnak, majd különbözõ mázakba mártanak, és pálcára szúrnak). Mindössze egy falat, akár külföldieknek kóstolóra, akár partira ajánlom. Természetesen normál méretben is nyugodtan lehet készíteni. A pirított mák rendkívül feldobja a hagyományos tésztát, legjobban a sûrû - pl. noszvaji, vagy panyolai - szilvalekvár passzol bele.
Mini szilvás gombóc pirított mákkal
Hozzávalók (kb. 60 mini gombóc, vagy 30 normál méretû)
1 kg szétfõvõ burgonya (pl. Ella) ...