Mini Stollen a Parókia konyhájából-játékára

2017-12-16

sponsored links


Ani által a Parókai konyhájából blogon hírdetett karácsonyi játék buzdított fel arra, hogy megsüssem és megkóstoljam ezt a német, ünnepi édességet, a Stollent.
 
Sokszor láttam már újságokban a receptet és a kész, csomagolt Stolleneket a boltok polcain, de valahogy sosem kapott el a vágy, hogy megkóstoljam, vagy kipróbáljam.
 
Most azonban keresgéltem a német honlapokon és letettem a voksomat egy sütõporral készült mini változat mellett. Azért hangsúlyozom a sütõport, mert úgy látom, hogy a receptek fele ezzel, a másik fele élesztõvel készül. De mindegyikben azonos a linzertészta, a kandírozott citrushéj, a mazsola, a mandula, a vastag réteg porcukor, na meg a klasszikus forma - amit, mint megtudtam: a bepólyált Jézuskát hivatott ábrázolni. Óhh, ez egy csodás gondolat....
 
Tulajdonképpen egy tartalmas gyümölcskenyérhez tudnám az ízvilágot hasonlítani, amelyben remekül érzõdik a vaj - mindenképpen azzal érdemes készíteni!
 
Gasztroajándéknak sem utolsó ötlet, fõleg ilyen helyes kapszlikban! ;-)
 
Hozzávalók (8 db 5,5x8 cm Stollenhez):
 
25dkg liszt
7,5dkg porcukor
1 tojás
15dkg vaj
1 teáskanál sütõpor
2 evõkanál rum
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
5dkg kandírozott citrushéj
5dkg mazsola
5dkg mandulaforgács
 
A kandírozott héj és mandula kivételével a hozzávalókból puha linzertésztát gyúrtam, majd beledolgoztam a kandírozott gyümölcsöket és mandulát is. Helyes, téglalap alakú papír-sütõpormákba osztottam el a tésztát: akkora hengereket alakítottam ki, amekkorák a formákba befértek. A tetejét úgy formáztam, hogy kétoldalt benyomkodtam a tésztát olyan módon, hogy középen egy sávban kiemelkedjen a közepe.
180 fokon ~12 perc alatt világosbarnára sütöttem.
A tetejét vastagon meghintettem porcukorral.
Most már csak el kell dugnom valahova Karácsonyig...... :-)))
 
 

Folytats a blogon ... https://teller-cake.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s