Mini sajtos roló
sponsored links
Sajtos roló is található már itt a blogomon, csak akkor nagy méretben készítettem bolti leveles tésztával. Most a mini roló formámat avattam fel, ami megvan 4-5 éve, de még soha nem használtam, pedig olyan csinoskák és guszták ezek a kis rolók! Ráadásul most a házi hamis leveles tésztával készítettem, amit csak ajánlani tudok, mert isteni ropogós és omlós is egyben - valamint 5 perc ennek a tésztának az összeállítása. Persze nyugodtan lehet készíteni bolti leveles tésztával is. A sajtos krém majdnem ugyanaz, mint a nagy sajtos rolónál, csak egy kicsit változtattam rajta - nagyon finom lett!
Egyébként amikor kinyújtottam és felcsíkoztam a tésztát, kitettem a Facebook oldalamra találós kérdésnek ezt az egyszerû fotót a munkafolyamatról, melyrõl olyan ügyesen kitaláltátok, mi készül belõle. Biztos, Ti is szeretitek... :)
A sajtkrémhez:
+ 1 kisebb tojás felverve a kenéshez
A pöttyös-virágmintás Vintage Indigo porcelán termékek megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Egyébként amikor kinyújtottam és felcsíkoztam a tésztát, kitettem a Facebook oldalamra találós kérdésnek ezt az egyszerû fotót a munkafolyamatról, melyrõl olyan ügyesen kitaláltátok, mi készül belõle. Biztos, Ti is szeretitek... :)
Hozzávalók a tésztához:
kb. 36 darab mini rolóhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
egy csipet só
6 evõkanál meleg víz
1 evõkanál 20 %-os ecet
(vagy 2 evõkanál 10 %-os ecet)
Tip: Készíthetõ bolti leveles tésztával is.
Tip: Készíthetõ bolti leveles tésztával is.
A sajtkrémhez:
3 dl tej
3 tojássárgája
2 dkg finomliszt
8-10 dkg krémsajt
15 dkg reszelt félkemény sajt
(trappista, gouda, edami, pannónia, cheddar...)
só ízlés szerint
õrölt bors ízlés szerint
1-2 csipet õrölt szerecsendió (elhagyható)
10 dkg szobahõmérsékletû vaj
+ 1 kisebb tojás felverve a kenéshez
a díszítéshez 7-8 dkg reszelt sajt
A pöttyös-virágmintás Vintage Indigo porcelán termékek megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A tésztához a lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.
- Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hûtõbe.
- Másnap kivesszük a tésztát a hûtõbõl és 15-20 percet pihentetjük szobahõmérsékleten.
- Addig elkészítjük a krémet: simára keverjük a tojássárgákat a liszttel (ügyes, gyors mozdulatokkal csomómentesre). Majd fokozatosan felengedjük a tejjel és sûrû krémmé fõzzük alacsony lángon folyamatosan kevergetve.
- Levesszük a tûzhelyrõl a krémet és belekeverjük a krémsajtot, majd a reszelt sajtot is. Ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. (A szerecsendióval óvatosan: nagyon finom pikáns ízt ad a krémnek, viszont elég intenzív az aromája!) Kavargatva kihûtjük a krémet.
- A vajat kihabosítjuk és összekeverjük a sajtkrémmel - habverõvel habosítunk még rajta, hogy könnyebb állaga legyen a krémnek.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastag téglalapra és felcsíkozzuk. A csíkok 1 cm szélesek legyenek és kb. 35 cm hosszúak.
- A habroló formákat enyhén megvajazzuk és feltekerjük rá a tésztacsíkokat.
- Lekenjük a felvert tojással, sütõpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Elõmelegített 180 fokos, légkeveréses sütõben kb. 17-20 percig sütjük aranybarnára. (Ne legyenek nagyon világosak, de túl barnák sem!)
- A krémet kinyomózsákba tesszük és megtöltjük a rolókat, két végüket belemártjuk a reszelt sajtba.
- Aznap fogyasztva is finom, viszont másnapra még finomabb, mert összeérnek az ízek a krémben. Zárt dobozban, hûtõben tároljuk!
Jó étvágyat!