Mini kürtõskalács eperhabbal
sponsored links
Állítólag a nyár slágere lesz a mini kürtõskalács fagyival töltve. Úgy tudom, már több helyen is lehet kapni (Makón még nem!), majd meglátjuk mennyire lesz népszerû.
Mindenesetre elkészítettem a házi változatát, bár én nem fagyival, hanem eperkrémmel törltöttem meg. Elég régen tervezgettem, hogy nekiugrok, de idõhiány miatt eddig mindig elmaradt. Ma viszont lazulós napra ébredtünk (végre), a fiúk szétszéledtek, kedvem is volt a sütéshez, úgyhogy nekiugrottam. Kimentem a konyhába, letöröltem az asztalt, elõvettem egy tálat, beleszitáltam a lisztet, és a cukrot, elmorzsoltam a friss élesztõvel, a közepébe mélyedést készítettem és beleöntöttem a folyékony hozzávalókat. A rádióban ritmusos zenét kerestem és kezdõdhetett a kézi dagasztás. Elõször a folyékony hozzávalókat kevertem el az ujjaimmal, majd egyre több lisztet húztam bele. Amikor már nagyjából összeállt a tészta kitettem a munkapultra és jó alaposan megdolgoztam. A halk, de ritmusos zenére végzett monoton, de erõteljes mozdulatok annyira ki tudnak kapcsolni. Becsukom a szemem és csak arra figyelek, hogyan változik a tészta a kezem alatt. Miként lesz a görcsös, csomós keverékbõl egy sima, selymes tapaintású, rugalmas tészta a megfelelõ mozdulatoktól. Jó kis terápia, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 1 ek. porcukor
- 1 mk. só
- 1 dl langyos, zsíros tej
- 1 közepes méretû tojás
- 1,5 dkg friss élesztõ
- 2 dkg puha vaj
Kell még:
- 2-3 dkg olvasztott vaj
- barna nádcukor
Tálba mértem az összes hozzávalót és kb. 15-20 perc alatt kézzel egy szép sima, rugalmas tésztát dagasztottam. Amikor kitettem a munkapultra egyáltalán nem kellett lisztezni, annyira jó volt a tészta.
Amikor kész lett egy tálba tettem, fóliával letakartam és beraktam a hûtõbe kelni. 2 óra alatt szépen megkelt, de ha több idõt tölt a hûvösön, az sem baj neki.
Kivettem a hûtõbõl és hat egyenlõ részre osztottam. Egyesével kis gombócokat készítettem belõlük és egy fóliával letakarva pihenni hagytam 10-15 percig.
Amíg pihentek elkészítettem a mini tölcséreket. Pont így, mint ennél a kenyértölcséreknél
Az elkészült formákat alufóliával betekertem és az olvasztott vajjal vékonyan lekentem. A sütõt bekapcsoltam 200 fokra, hõlégkeveréses grill fokozatra.
Elõvettem egy tésztagombócot és kinyújtottam kb. 2 mm vastagságúra. Oválisra, vagy kerekre, az mindegy. Egy pizzavágó segítségével a szélévelpárhuzamosan, spirál alakban 1 cm széles csíkot vágtam belõle. így:
A feltekert tésztát vékonyan lekentem olvasztott vajjal és meghempergettem a tálcára szórt barna nádcukorban.
Amikor az összes készen lett, azonnal betettem a forró sütõbe. Figyeltem, mikor elkezdtett a cukor olvadni, fordítottam egy kicsit a tölcséreken. Érdemes a sütõ mellett maradni,mert nagyon gyorsan olvad a cukor és könnyen megéghet.
A kész tölcséreket rácsra tettem, 1-2 percig pihentettem, majd a közepükbõl óvatosan kihúztam a papírtölcsért.
Amíg a kalácsok hûltek elkészítettem a tölteléket, azaz az eperkrémet.
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- kb. 30 dkg eper
- 1 kanál citromlé
- 1 tk. vanília kivonat
- 2-3 ek. porcukor
Az epret megmostam,kicsumáztam és félbevágtam. Meglocsoltam a citromlével és rászórtam a porcukrot. Egy botmixerrel pürésítettem. Egy szitán átpaszíroztam.
A tejszínbõl kemény habot vertem. A mascarponét fellazítottam. hozzáadtam a tejszínhabot, a vaníli kivonatot és az eperöntetet. Egy spatulával összeforgattam.
A friss eper helyett használhatunk jófajta házi eperlekvárt is.
A kihült kürtõskalácsok aljába tettem egy szem egész epret, majd habzsákból töltöttem meg a krémmel. mentával, egész eperrel és egy kevés csokiöntettel díszítve kínáltam.
Ez a mennyiség csak 3 kalácshoz volt elegendõ, szóval érdemes duplázni.
Ez a mennyiség csak 3 kalácshoz volt elegendõ, szóval érdemes duplázni.
Tipp: Eper helyett bármilyen ízû krémmel tölthetjük, de adhatjuk akár nutellás krémmel, vagy finom fagylaltal is.