Minek nevezzelek?

2011-12-13

sponsored links


Ha Hollandiában vagyunk spekulaas, ha Belgiumban spekuloos, ha Németországban Spekulatius, Belgium francia részen spéculoos a neve ennek a fûszeres keksznek, melyet hagyományosan St. Nicolaus napjára készítettek (december 5-én illetve 6-án), de ma már az év bármely napján megvásárolható fémdobozban. Õszintén bevallom, sokkal jobban szeretem, mint a hagyományos mézeskalácsot, a kellemesen karamelles íze és ropogóssága miatt (idõvel sem puhul meg).

A fûszerezése területenként eltér, általában fahéj, kardamom, gyömbér, szegfûszeg, de van, ahol szerecsendió és fehérbors is kerül bele. Az egyik legfontosabb hozzávalója mégis a sötétbarna, apróbb szemcséjû valódi nádcukor (én a muscovadót javaslom), mert a magas melasztartalomnak köszönhetõen ez adja meg a karamelles ízét. Vigyázat, a színezett, "barnacukor-utánzat" (ami valójában egyszerû, cukorrépából készített kristálycukor) nem alkalmas ehhez a kekszhez. 

Az alakzatok száma, amelyek ezt a különleges fûszeres kekszet díszítik, szinte végtelen, de leggyakrabban St. Nicolaus (azaz Szent Miklós) nevéhez fûzõdõ csodatettek elevenednek meg a mintázatban, mint például a tengeri vihar lecsendesítése (innen a hajóminta), de elterjedt az állatfigura, szélmalom, parasztház forma is. 

A kekszet hagyományosan egy ún. ütõfa segítségével formázzák, amely nem más, mint egy faragott fadarab, amibe ...

Folytats a blogon ... nempiskota.blogspot.com/2011/12/minek...

sponsored links

Keres?s