Mindentudó kalácstészta

2014-03-23

sponsored links

Kiflik
kalács
Mindentudó kalácstésza:
1 kiló liszt
6 deci tej
3 deci olaj
5 deka élesztõ
cukor

A cukor, illetve só mennyisége attól függ, hogy inkább édes, vagy inkább sós kalácsot szeretnénk, illetve, ha töltjük, édes vagy sós-e a töltelék.
Tehát ez egy univerzális tészta, amit dagasztás után háromnegyed órát pihentetve már lehet is tölteni.
Én most csak 3/4 adagot  készítettem, tehát 75 deka liszt, 450 ml tej, 225 ml olaj és 4 deka friss élesztõvel. Mivel sósat akartam, 1 csapott evõkanál sót és ugyanennyi cukrot tettem bele.
A kenyérsütõgépben dagasztottam, de akinek nincs, az a szokásos módon elkészítheti.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam és 3 egyforma részre osztottam.
Az egyiket kerekre kinyújtottam, kb. fél centi vastagtagra, 8 cikkbe vágtam és a sajtos tejföllel megkentem, majd egyenként kiflinek feltekertem õket. (Tölteléknek 3 deci tejfölbe belekevertem 10 deka reszelt sajtot meg 1 tojást.)Tetejüket tojással megkentem és szzámmaggal megszórtam. Húsz perc kelesztés után 220 fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ lángon megsütöttem.
A másik két tésztadarabot téglalap alakúra nyújtottam és a töltelékkel megkentem, majd bejgliszerûen felcsavartam. A továbbiakban a kiflikhez hasonló módon sütöttem.
Fázisok
A nyers tésztával jó volt dolgozni, kisülve pedig nagyon finom puha kalácsunk lett. Másnap is olyan volt, mintha akkor sült volna.
A recept a Webcukrászdából van, nagyon örülök neki, köszönöm szépen!

Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/03/minde...

sponsored links

Keres?s