Minden egyben az érzékek kavalkádja?
sponsored links
Az ízek és a vitaminok tárháza, olasz temperamentummal, egy reggeli vagy vacsora során, szinte felbecsülhetetlen energiát add akár reggelre, hogy ezerrel indulhasson a nap, vagy estére a kedvesünk mellé? :)
Vitality reggeli/vacsora sült paradicsommal és jégsalátával
Hozzávalók: 2 fõ részére
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi spenót
1 kk. extra szûz olíva olaj
2 tojás
2 szelet kolozsvári szalonna, füstölt sonka
Fûszerek:
ázsiai hétbors fûszer
bazsalikom
oregánó
kakukkfû
rozmaring
1 zacskó szarvasi mozzarella
1 db kaliforniai paprika
parmezán
cheddar sajt
4 szem olíva bogyó
jégsaláta
2 szelet Prosciutto olasz sonka
2-3 csipet búzacsíra
Elkészítés:
Elõkészítjük a fenti hozzávalókat. A mozzarella, parmezán sajtot, salátát felszeleteljük, az olíva bogyót 1-2 db-ot félbevágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, megpucoljuk a fokhagymát és vékonyan felszeletelve a paradicsom tetejére teszünk egy-egy szeletet. A kaliforniai paprikából a vastagabb részénél levágunk 2 szeletet.
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
Egy-egy teflon serpenyõbe olíva olajat hevítünk, az egyikbe rádobjuk a spenótot, leheletnyi borssal fûszerezzük, egy percig pároljuk, - így megmaradnak a vitaminok - közben melléje tesszük, lefelé fordítva a félbevágott fokhagymás, paradicsomot, és megpirítjuk. Ha kész a spenót, beletesszük a Kaliforniai paprikát és beleütjük a tojást, és megsütjük. A másik serpenyõben ezzel egy idõben, pedig kisütjük, ropogósra pírijuk a szalonnát, és a sonkát.
Ha minden megsült, tálalhatjuk, jégsalátával, szeletelt mozarellával, melyet megborsozzunk, meglocsoljuk egy pár csepp olíva olajjal. A paradicsomokat, egy picit a fenti fûszerekkel megszórjuk, és erre is egy két csepp olíva olajat ízesítjük. A Prosciutto olasz sonkát feltekerjük és a salátára helyezve tálaljuk. Búzacsírával, olíva bogyóval kínáljuk.
*Tipp: nem írtam sót, mivel a kolozsvári szalonna sós, így emiatt nem kell megsózni se a tojást, se a mozzarellát, se a spenótot. Pont kiegészítik egymást az ízek.
Spenót élettani jelentõsége:
Magas vitamin, ásványi só és nyomelemet tartalmazz, K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, foszfor, cink és E-vitamint. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része fõzéskor elbomlik.
Bõvebb információt itt olvashattok:
http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/
Búzacsíra
Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom, a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendõ. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentõs élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. A szív és érrendszert védelmezõ vitamin.
Bõvebb információt itt olvashattok:
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=1255
Olívabogyó, a ?zöld arany?
Õsidõk óta az olíva olajat gyógyító elixírként használják. A mai tudomány szerint: az egyszerû zsírsavja segít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus, emésztési zavarok, és az öregedés problémáiban ? sõt a rák megelõzésében is.
Bõvebb információt itt olvashattok:
http://home.arcor.de/csaba.elp/arhiv/tgy/oliva.htm
Jó étvágyat!
Klarissza
Érzéki ízek kavalkádja
Minden egyben ? édes, gazdag, selymes és frissítõ?
Érzékek felkeltése egészen az utolsó falatig?
Reggeli karibi hangulat?csak neked?
Finomságok tárháza?
Vitality reggeli/vacsora sült paradicsommal és jégsalátával
Hozzávalók: 2 fõ részére
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi spenót
1 kk. extra szûz olíva olaj
2 tojás
2 szelet kolozsvári szalonna, füstölt sonka
Fûszerek:
ázsiai hétbors fûszer
bazsalikom
oregánó
kakukkfû
rozmaring
1 zacskó szarvasi mozzarella
1 db kaliforniai paprika
parmezán
cheddar sajt
4 szem olíva bogyó
jégsaláta
2 szelet Prosciutto olasz sonka
2-3 csipet búzacsíra
Elkészítés:
Elõkészítjük a fenti hozzávalókat. A mozzarella, parmezán sajtot, salátát felszeleteljük, az olíva bogyót 1-2 db-ot félbevágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, megpucoljuk a fokhagymát és vékonyan felszeletelve a paradicsom tetejére teszünk egy-egy szeletet. A kaliforniai paprikából a vastagabb részénél levágunk 2 szeletet.
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
Egy-egy teflon serpenyõbe olíva olajat hevítünk, az egyikbe rádobjuk a spenótot, leheletnyi borssal fûszerezzük, egy percig pároljuk, - így megmaradnak a vitaminok - közben melléje tesszük, lefelé fordítva a félbevágott fokhagymás, paradicsomot, és megpirítjuk. Ha kész a spenót, beletesszük a Kaliforniai paprikát és beleütjük a tojást, és megsütjük. A másik serpenyõben ezzel egy idõben, pedig kisütjük, ropogósra pírijuk a szalonnát, és a sonkát.
Ha minden megsült, tálalhatjuk, jégsalátával, szeletelt mozarellával, melyet megborsozzunk, meglocsoljuk egy pár csepp olíva olajjal. A paradicsomokat, egy picit a fenti fûszerekkel megszórjuk, és erre is egy két csepp olíva olajat ízesítjük. A Prosciutto olasz sonkát feltekerjük és a salátára helyezve tálaljuk. Búzacsírával, olíva bogyóval kínáljuk.
*Tipp: nem írtam sót, mivel a kolozsvári szalonna sós, így emiatt nem kell megsózni se a tojást, se a mozzarellát, se a spenótot. Pont kiegészítik egymást az ízek.
Spenót élettani jelentõsége:
Magas vitamin, ásványi só és nyomelemet tartalmazz, K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, foszfor, cink és E-vitamint. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része fõzéskor elbomlik.
Bõvebb információt itt olvashattok:
http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/
Búzacsíra
Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom, a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendõ. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentõs élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. A szív és érrendszert védelmezõ vitamin.
Bõvebb információt itt olvashattok:
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=1255
Olívabogyó, a ?zöld arany?
Õsidõk óta az olíva olajat gyógyító elixírként használják. A mai tudomány szerint: az egyszerû zsírsavja segít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus, emésztési zavarok, és az öregedés problémáiban ? sõt a rák megelõzésében is.
Bõvebb információt itt olvashattok:
http://home.arcor.de/csaba.elp/arhiv/tgy/oliva.htm
Jó étvágyat!
Klarissza
Hasonló bejegyzések:
Érzéki ízek kavalkádja
Minden egyben ? édes, gazdag, selymes és frissítõ?
Érzékek felkeltése egészen az utolsó falatig?
Reggeli karibi hangulat?csak neked?
Finomságok tárháza?